Sedan i slutet av juli har Lidingöborna uppmanats att koka sitt vatten efter att det hittades så kallade koliforma bakterier i dricksvattnet. Bakterierna i sig var inte sjukdomsframkallande men kommunen ansåg att de tydde på att andra, farligare, bakterier också skulle kunna trivas där.
Rekommendationen att koka dricksvattnet var en försiktighetsåtgärd utifrån Livsmedelsverkets gränsvärden.
Sedan dess har kommunen försökt spola bort bakterier ur systemet samt kyla ner ledningarna. Vattentorn har tömts och rengjorts.
Nästan hela Lidingö slipper koka
Och under torsdagen kom kommunen med det efterlängtade beskedet att det är färdigkokat för nästan alla Lidingöbor. Kvar är ett avgränsat område i Rudboda och Södergarn, skriver Lidingö på sin hemsida.
Enligt kommunen är den troligaste orsaken till bakterierna i vattnet att det är en miljöbakterie som kan växa till sig under gynnsamma förutsättningar, som när vattenförbrukningen har varit mindre i semestertider och vatten har blivit stående i ledningarna. Även sommarvärmen tros ha gynnat bakterierna.
Här finns information om de adresserna där man fortfarande rekommenderas koka dricksvattnet.