Fem krogar stängs nu ned av Smittskydd Stockholm. Hör miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) om kontrollen av krogar. Foto: SVT

Fem krogar i Stockholm stängs – klarade inte kravet om minskad trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Stockholm stänger fem restauranger av smittskyddsskäl. Detta då de inte har följt de nya reglerna om minskad trängsel som har införts på grund av covid-19.

– Det här är första gången vi fattar den här typen av beslut, både i Stockholm och i landet, säger Per Follin, chef på Smittskydd Stockholm.

I lördags rapporterade SVT Nyheter att elva av 32 krogar som Stockholm stad kontrollerade under fredagsnatten fick en varning (anmärkning) för att de inte levt upp till de nya reglerna om minskad trängsel.

Under lördagen gjordes dessutom nya inspektioner ute i Stockholmsnatten. Totalt genomfördes 25 kontroller, varav ytterligare tio verksamheter fick en anmärkning.

Coronapandemin

På söndagskvällen Smittskydd Stockholm att man nu har beslutat att stänga fem restauranger av smittskyddskäl.

”Efter minst två inspektioner och möjlighet till rättning har näringsidkarna inte uppfyllt kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer”, skriver Smittskydd Stockholm i en kommentar till SVT Nyheter.

”Omedelbar stängning”

Det är Per Follin, smittskyddsläkare och chef på Smittskydd Stockholm, som fattat det slutgiltiga beslutet:

– Vi instämmer i Stockholm stads miljöförvaltnings bedömning och har fattat beslut om omedelbar stängning. Beslutet har kommunicerats till restaurangerna och vi har försökt nå ägarna på telefon. I de fall det inte har gått har vi mejlat, säger han till SVT Nyheter.

Beslutet gäller omgående och tills dess att bristerna är åtgärdade.

Vad är det för brister?

– Huvudsakligen är det trängsel. Både polisen och Miljöförvaltningen har gjort inspektioner och de har sett att man har suttit för trångt. Man kanske har haft stående servering och man har inte kunnat hålla det avstånd man bör ha.

Hur reagerade restaurangägarna?

– Jag uppfattar det som att man nog hade förväntat sig det här. Det kom inte som en total överraskning utan det låg i farans riktning och de här restaurangerna har ju haft upprepade inspektioner så sent som igår kväll.

Här är krogarna som stängs:

  • Raw Sushi & Bowl
  • The International Bar
  • Carmen
  • The Central Bar, Folkungagatan
  • Charles Dickens

”Förstår inte vad vi har gjort för fel”

TT har intervjuat Ümit Pektas som äger Carmen, ett populärt vattenhål i Stockholms nattliv. Han säger att han inte förstår myndigheternas beslut och att han är uppgiven.

– Jag förstår inte vad vi har gjort för fel. De berättade aldrig att jag fick en anmärkning, säger han.

Ümit Pektas uppger att han nu har börjat möblerat om och att flera bord och stolar är borttagna.

SVT Nyheter har sökt flera av krogarna.

Nya regler för restauranger och krogar

Den 24 mars presenterade regeringen nya restriktioner i kampen mot smittspridningen: restauranger, barer och kaféer ska i princip endast få servera mat och dryck vid sittande bord och uppmanas också att glesa ut mellan borden.

Ansvaret att kontrollera reglerna ligger på kommunerna, som genom inspektioner ger anmärkningar i de fall då kraven inte har uppfyllts.

Kommunen gör därefter ett återbesök för att se om bristerna har åtgärdats. Om så inte sker kan en smittskyddsläkare, efter samråd med kommunen och med stöd av den nya föreskriften, fatta beslut om att stänga ner en verksamhet.

Detta är dock inte huvudsyftet. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:

”Det framgår av smittskydds­lagen att var och en i samhället genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder ska medverka till att förhindra spridning av smitt­samma sjukdomar. Avsikten med föreskriften är minska riskerna för smittspridning av covid-19 och inte att stänga ned restauranger och caféer m.m.”

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet