• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Helgfirare och studenter köar för att komma in på en Stockholmskrog under fredagskvällen. Foto: Brottsplats Sthlm

Trots ministerns hårda varning – trängsel i Stockholm under löningsnatten

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter att inrikesminister Mikael Damberg (S) inskärpte vikten av minskad trängsel på krogar gav sig helgfirare ut i Stockholmsnatten. En tredjedel av de 32 krogarna som kontrollerades i natt fick en anmärkning.

– Jag hade hellre sett att myndigheterna stängde restaurangerna, säger en krogägare.

– Låt mig vara extremt tydlig. Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm eller någon annanstans. Det här är inte tips det är regler att följa, annars kommer verksamheter stänga. Det är skarpt läge nu.

Så löd inrikesminister Mikael Dambergs budskap till svenska folket på en pressträff under fredagen, som en påminnelse om risken för smittspridning av covid-19 i folkrika krog- och restaurangmiljöer.

Coronapandemin

Men alla har inte lyssnat. Utanför vissa krogar i Stockholm var det trångt på fredagsnatten. Foton och filmer visar människor som sitter tätt på uteserveringar, står samlade i grupper eller väntar i kö – vissa iklädda studentmössor.

11 av 32 krogar fick anmärkning

Totalt genomförde miljöförvaltningen i Stockholms stad 32 inspektioner under fredagskvällen och natten. Elva av dessa fick en anmärkning, vilket innebär att brister måste åtgärdas. Kommunen har under veckan växlat upp sitt arbete med kontroller.

– Schemat har lagts så det täcker tider då flest människor kan antas röra sig ute och inspektionerna har utökats från två till fyra dagar i veckan, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på livsmedelavdelningen på miljöförvaltningen.

Under fredagen hade Stockholm stad åtta kontrollanter i tjänst. Totalt har kommunen genomfört cirka 250 inspektioner varav 47 verksamheter har fått en anmärkning. Hittills har ingen restaurang eller pub förlorat sitt tillstånd på grund av de nya reglerna.

”Många gäster tar inte det här på allvar”

När SVT Nyheter når ägaren till en av restaurangerna som syns på film, berättar han att han inte själv var på plats under fredagsnatten, men att han tidigare märkt att det är väldigt svårt att få gäster att följa påbuden.

– Vi har satt upp skyltar om de nya reglerna, vi tillåter inte beställning i baren och personalen håller avstånd när de tar bordsbeställningar. Men många gäster tar inte det här på allvar. De kommer i större gäng och vill sitta som ett sällskap.

Men ligger det inte ett ansvar på er också?

– Jovisst, och vi gör vårt bästa. Men vi ska redan kontrollera många andra saker som ålder, att det inte brukas droger och att ingen röker för nära uteserveringen. Jag hade hellre sett att myndigheterna stängde restaurangerna och pubarna helt och att staten gav större ekonomisk ersättning. Som det är nu lägger myndigheterna över hela ansvaret på oss.

Nya regler för restauranger och krogar

Den 24 mars presenterade regeringen nya restriktioner i kampen mot smittspridningen: restauranger, barer och kaféer ska i princip endast få servera mat och dryck vid sittande bord och uppmanas också att glesa ut mellan borden.

Ansvaret att kontrollera reglerna ligger på kommunerna, som genom inspektioner ger anmärkningar i de fall då kraven inte har uppfyllts.

Kommunen gör därefter ett återbesök för att se om bristerna har åtgärdats. Om så inte sker kan en smittskyddsläkare, efter samråd med kommunen och med stöd av den nya föreskriften, fatta beslut om att stänga ner en verksamhet.

Detta är dock inte huvudsyftet. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:

”Det framgår av smittskydds­lagen att var och en i samhället genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder ska medverka till att förhindra spridning av smitt­samma sjukdomar. Avsikten med föreskriften är minska riskerna för smittspridning av covid-19 och inte att stänga ned restauranger och caféer m.m.”

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet