Miljöförvaltningen i Stockholms stad gjorde tillsyn på 29 krogar, barer och caféer, för att kontrollera att gästerna håller avstånd och att restaurangen minimerar risken för spridning av coronavirtuset.
– Av 29 stycken fick fem av dem anmärkningar som vi ska följa upp, säger Peter Brådenmark, enhetschef miljöförvaltningen Stockholms stad.
Avstånd mellan gäster
Orsaken till anmälningarna är att det är för tätt mellan borden. De nya reglerna säger att gästerna ska hålla avstånd till varandra, annars riskerar restaurangen att förlora tillståndet.
– Den bilden vi får är att gästerna sitter för nära både inomhus och på uteserveringar. På vissa ställen är det fasta platser, där ber vi ägarna att markera platserna så att ingen sätter sig där, säger Peter Brådenmark.
Rapporterar till smittskyddsläkaren
Miljöförvaltningens tillsyn sker i samverkan med Region Stockholms smittskyddsläkare och alla anmärkningar rapporteras vidare till smittskyddsläkaren. Tidigare har kontroller gjorts i Stockholms ytterstadsområden. Lördagens kontroller på Södermalm, Stureplan, Strandvägen och Skeppsbron genomfördes vid två tillfällen mellan klockan 16.00-20.00 och 20.00-01.00.
– Vår bild är att restauranger, barer och caféer informerar gästerna muntligt eller skriftligt. På vissa ställen cirkulerar ordningsvakter som ser till att gästerna håller avstånd. Men vi kommer gå ut igen och kontrollera att man vidtagit de åtgärder som krävs, säger Peter Brådenmark.
– Det finns ju ett annat ansvar för allmänheten också att själva undvika situationer där det uppstår trängsel. Så jag tycker att det är ett delat ansvar, både de som besöker restaurang och caféer och verksamhetsutövaren, säger smittskyddsläkaren Per Follin, Region Stockholm.