Elisabeth Massi Fritz kan idag inte svara på om hon kommer att driva fallet vidare. Foto: Ur polisens förundersökning/Jeppe Gustafsson /TT

Våldtäktsmålet i Fittja: Överklagan dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

De friande domarna i fallet gällande en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja kommer inte att överklagas, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Åklagaren Markus Hankkio drar tillbaka sin överklagan eftersom han inte har lyckats få fram ny bevisning i ärendet.

”Åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne”, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägarbiträde för kvinnan som anmält att hon utsatts för en gruppvåldtäkt.

”Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom. Jag har därför återkallat överklagandena”, säger åklagaren Markus Hankkio i pressmeddelandet.

Den bevisning Hankkio hoppades på gällde filmer från en mobiltelefon som skulle ha dokumenterat den misstänkta våldtäkten.

Gruppvåldtäkt i Fittja

”Ännu ett svek för henne”

Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde åt kvinnan. Hon kan idag inte svara på om de kommer driva fallet vidare på egen hand nu när åklagaren inte kommer göra det.

”Jag företräder en målsägande som har varit utsatt för en grym och hänsynslös våldtäkt. Nu när åklagaren återkallar sin överklagan måste jag gå igenom ärendet med min klient och diskutera frågan och ärendet i dess helhet. Jag har ett klientintresse och hänsyn måste tas till min klients inställning”, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett sms.

”Min klient känner sig redan sviken av samhället och åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne”, skriver Massi Fritz.

Samtliga friade

Det var i augusti förra året som en kvinna i 30-årsåldern larmade polisen om att hon utsatts för våldtäkt av flera män i ett trapphus i Fittja.

Fem män i åldrarna 19 till 29 år greps misstänkta för inblandning i dådet. Tre av dem åtalades senare för grov våldtäkt och ytterligare två för medhjälp till våldtäkt.

Men samtliga friades från anklagelserna, enligt domen från Södertörns tingsrätt.

Kritik mot polisutredningen

Polisutredningen i fallet fick stark kritik från många, inklusive Södertörns tingsrätt som skrev i domen att utredningen haft stora brister. Bland annat dröjde det hela tio månader innan polisen undersökte rätt trapphus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet