Ungdomar som står och pratar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kommenterar några elever på Kungsholmens gymnasium Stockholmsenkäten, som de själva var med och besvarade. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Flera utmaningar – men ändå ljuspunkter för Stockholms ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Man ser en viss förbättring av ungdomars psykiska hälsa i Stockholm, och ungdomar dricker allt mindre. Men spelberoendet ökar och de vill inte anmäla brott. Det visar senaste Stockholmsenkäten.

Ända sedan 70-talet har Stockholms stad skickat ut Stockholmsenkäten till stadens ungdomar, med frågor om drogvanor, cigaretter, sex med mera. Det handlar om levnadsvanor och livsvillkor.

Några av problemen är spelmissbruk, boffning, stora skillnader mellan pojkars och flickors psykiska hälsa och att unga undviker att anmäla brott.

Hör vad några elever på Kungsholmens gymnasium säger om enkäten i videon ovan.

Under onsdagen presenterades den senaste enkäten, och det finns ljuspunkter, även om utmaningarna är många, enligt stadens rapport.

En man och en kvinna står vid talarstolar framför en skärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd om Stockholmsenkäten. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd, är oroad över ungas lustgasanvändning och spelande.

– Det är oroande att fler unga utvecklar ett spelberoende redan i grundskolan. De riskerar att sätta sig i skuld och göra sig till lätta byten för gängkriminella, skriver Jan Jönsson i en kommentar till SVT.

Stockholmsenkäten

Undersökningen genomförs vartannat år och enkäten besvaras av elever i grundskolans årskurs 9 respektive gymnasieskolans år 2.

Rapporten som nu presenteras är uppdelad i ämnena droger och spel om pengar, kriminalitet och utsatthet för brott samt psykisk ohälsa.

Stockholmsenkäten skickas till alla elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 i kommunala skolor i Stockholms stad. Fristående skolor är inte skyldiga att delta, men 60 procent av dessa skolor deltog ändå 2024.

Svarsfrekvensen är 79 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.