En ca 10 meter lång plåtbåt med styrhytt och stora öppna däck. Båten är uppmärkt med stora orange bokstäver ”VRAK”  – museet. PÅ däcket står en man med en undervattensdrönare i händerna. det ser ut som en liten u-båt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motorbåten ”Disa” med sin nya teknik ska underlätta arbetet med att dokumentera kulturarvet under ytan. Foto: Ann Sehlin/SVT

Följ med nya dykbåten som ska hjälpa till att hitta vrakplundrare

Publicerad

Vrak på havsbotten riskerar att plundras på historiska föremål. Nu har museet Vrak på Djurgården skaffat en ny motorbåt med specialanpassad teknik, som bland annat ska användas för att hjälpa till att ta fast vrakplundrare.

– Vi samarbetar med sjöpolis och hjälper till att dokumentera vrakplatser, säger ansvarig marinarkeolog Jim Hansson vid museet Vrak.

Den nytillverkade aluminiumbåten hämtades från leverantören i julas och trimmas in för marinarkeologiska dykningar. SVT fick följa med ombord på den specialutrustade motorbåten som kördes för andra gången hittills.

– Nu kan vi snabbare ta oss ut till vrakplatser och med hjälp av båtens sensorkameror och positioneringssystem hitta exakt var vrak och fornlämningar ligger, säger han.

Museet övar flera gånger om året tillsammans med sjöpolis och kustbevakning. Och dokumentationen från de marinarkeologiska dykningarna kan i polisutredningar användas som bevismaterial vid misstanke om skadegörelse eller vrakplundring.

Moderna arbetssätt för att rädda kulturarv

Museet har också en långsiktig plan för att skydda det historiska kulturarvet under ytan. Istället för att ta upp föremål från havsbotten och visa på museet följer publiken istället med till vrakplatser digitalt.

– Vi monterar en kamera på dykarens cyklop och låter skolelever i realtid delta och ställa frågor utifrån vad som filmas från vrakplatserna. säger Jim Hansson.

På museet Vrak visas föremål upp med hjälp av 3d-projektioner, Museets policy är att skeppsvrak och fornlämningar ska ligga kvar på havsbotten och exponeras med ny teknik för publiken. Foto: SVT

Museet vrak

• Ett statligt marinarkeologiskt museum i Stockholm, som invigdes i september 2021.

• Museet ligger nära Vasamuseet vid Galärvarvet på Djurgården och är ett samarbete mellan Statens maritima och transporthistoriska museer och det marinarkeologiska forskningsinstitutet vid Södertörns högskola.

• Den nya dykbåten har kostat cirka två miljoner kronor.

Källa: Museet Vrak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.