En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en person med blont hår klädd i en beige kappa, stående närstående med en mörk bakgrund. Till höger finns en livlig stadsbild med människor som promenerar på en gata full av butiker och trafikljus, där några passerande bär på väskor och andra pratar tillsammans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vågar du inte kolla bankkontot? Hör hur shopparen Vera Sandh och andra stockholmare tänker kring köpvanorna – och forskaren om vad finansiell ångest innebär och vad du kan göra. Foto: SVT

Forskaren om Black Friday- fällan: Ekonomisk ångest kan få oss att shoppa mer

Publicerad

Den stora köpdagen Black Friday är här och julhandeln står runt hörnet. De som redan känner ångest över sin ekonomi kan komma att lindra den genom att shoppa mera – det visar en studie från Högskolan i Skövde.

– När högtider och dagar likt Black Friday kommer finns det en risk att de med finansiell ångest känner att de måste köpa mer, säger Jalal Ahamed, som står bakom studien.

Personer som känner ångest över sin ekonomiska situation gör många impulsiva köp och tenderar att handla mer, det menar forskaren Jalal Ahamed, docent i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

– De shoppar för att lätta på ångesten. Personer som har finansiell ångest gör många impulsiva köp.

Och shoppandet kan få konsekvenser – både för plånboken och för det mentala måendet.

– De kan handla utöver deras kreditkortsgränser och finansiell ångest kan förstöra alla dimensioner av en persons välmående.

”Kan känna fobi för att kolla sitt bankkonto”

Finansiell ångest skiljer sig från finansiell stress och finansiell oro, enligt Jalal Ahamed, då finansiell ångest är något en person känner under en längre tidsperiod.

– Man kan känna en fobi för att kolla sitt bankkonto och för att se över sin ekonomiska situation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.