Sedan årsskiftet har kommunen fått in en mängd anmälningar mot en kristen privat förskola i centrala Stockholm. Missförhållandena handlar bland annat om att barn ska ha skadats på förskolan, att allergier inte tagits på allvar och att barn haft samma blöja hela dagen.
Dessutom påstås att barn så små som 18 månader ska ha bestraffats genom att sättas i en hög barnstol när de misskött sig.
– Mitt barn har vid upprepade tillfällen skadats på förskolan. Bland annat har han fått en hjärnskakning. Senast i februari kom han hem med ett tydligt blåmärke på näsan, en bula och ett jack över ena ögonbrynet. Men ingen på förskolan kunde berätta hur det gått till, säger Therese.
Halva personalstyrkan sa upp sig
Totalt går 34 barn på den fristående kristna förskolan som ägs av verksamhetschefen. Enligt flera föräldrar blev situationen akut i januari då fyra av sju i personalen sa upp sig.
– Vi föräldrar fick inte någon förklaring till varför personal slutade med kort varsel. Det kändes väldigt sorgligt för vi tyckte personalen gjorde ett bra jobb, däremot är vi kritiska till hur huvudmannen driver förskolan, säger Therese.
Ett dussintal föräldrar samlades och skrev en tre sidor lång anmälan till utbildningsförvaltningen, som ansvarar för tillsynen.
Sedan dess har det tillkommit cirka ett tjugotal anmälningar och samtal till förvaltningen.
Tvingade barn under två år att sitta på höga stolar och be om ursäkt
SVT Stockholm har pratat med flera föräldrar på förskolan och tagit del av de anmälningar och telefonsamtal som utbildningsförvaltningen fått under 2019.
I två av anmälningarna påstås att det förekommer bestraffningsmetoder mot små barn. Bland annat beskrivs hur barn fått sitta i en hög barnstol en bit bort tills dess att de slutat gråta, något som är förbjudet enligt lagen.
Uppmanades att använda bestraffningsmetod
19-åriga Louise hade ett vikariat på förskolan, men i början av året var hon en av dem som sa upp sig. Hon bekräftar att det fanns en metod som användes för att bestraffa barn när hon jobbade där.
– Vi uppmanades att sätta barn som inte lydde eller som kämpade emot i en hög stol. Där fick de sitta tills dess att de sa förlåt eller uppförde sig, berättar Louise.
Hon förklarar att det kändes som det var en norm på förskolan och att personal gjorde som de blev tillsagda.
Verksamhetsansvarig förnekar bestraffningsmetoder
När SVT frågar verksamhetschefen om det finns en bestraffningsmetod där barn placerats i en hög stol , svarar hon att hon varken känner till det eller att hon fått information om att det ska ha förekommit.
– Jag skulle inte acceptera att det används, säger Jenny Mossige-Norheim, verksamhetschef.
Hennes uppfattning är att de flesta föräldrar på förskolan är nöjda med verksamheten och att bara ett fåtal föräldrar har klagat.
På förskolan finns även föräldrar som kontaktat SVT och sagt att de upplever att förskolan fungerar väl och att de har förtroende för verksamhetschefen.
Utbildningsförvaltningen: ”Ingen omedelbar fara för barnen”
Utbildningsförvaltning vill inte kommentera de klagomål som riktas mot förskolan eftersom det pågår en tillsyn. Men enhetschefen säger att det genomförts flera inspektioner på förskolan i år för att kontrollera verksamheten.
– Vår bild är att det inte att det finns en omedelbar fara för barnen, utan tillsynen löper på, säger Anna Rydin enhetschef på ubildningsförvaltningen.
Enligt Anna Rydin beror den relativt långa handläggningstiden på ärendets karaktär – att det tar tid att bedriva tillsyn på ett rättssäkert sätt.
Besviken och frustrerad över att det tar tid
Therese anser att förskolan misskötts och bör stänga omedelbart. Hon är besviken och frustrerad att det tagit åtta veckor för utbildningsförvaltningen att utreda klagomålen.
– Jag känner mig helt maktlös. Jag kan inte förstå varför myndigheter inte jobbar snabbare när det rör barn, säger hon.
Svårt att få byta förskola
Både verksamhetschefen på förskolan och stadsdelsförvaltningen har uppmanat Therese att söka en ny förskola till sin son om hon inte är nöjd. Men det är ingen lätt uppgift säger hon.
– Jag känner mig som gisslan. Jag har försökt byta förskola men det är långa köer överallt. Det gör att vi måste vara kvar – trots att jag känner stark oro över att lämna mitt barn här, säger Therese.
Ett beslut om förskolans framtid kommer, enligt utbildningsförvaltningen, under våren.