• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anställda har behövt göra anonyma orosanmälningar. Foto: Marco Nilson/SVT

Uppmanar anställda att inte göra orosanmälningar: ”Finns barn vi är oroliga för”

Uppdaterad
Publicerad

På förskolan Torget i Rinkeby berättar flera anställda för SVT att rektorn har sagt åt personalen att inte göra orosanmälningar till socialtjänsten, när de tror att barnen far illa.

– Hon sa att förskolan skulle få dåligt rykte. Då förlorar de pengar på det, säger en anonym tidigare anställd.

I en dold inspelning säger grundaren, vice styrelseordförande samt då tillförordnad rektor på förskolan Torget i Rinkeby, Narges Moshiri, i ett möte med anställda:

”Personligen tycker jag inte att man ska orosanmäla för vanvård”.

Tellusbarn

Personal berättar för SVT att de har behövt göra anonyma orosanmälningar för barn de varit oroliga för.

– Vi var rädda för att få sparken, säger en tidigare anställd.

Byter inte underkläder

Vid flera tillfällen har personal behövt hämta egna kläder till förskolebarnen, då föräldrar inte gjort det.

– Man hamnar i en mammaroll. Flera barn har problem med hygien som tandvård, eller att man har samma trosor under en hel vecka, säger en tidigare anställd som jobbat där länge.

Enligt lagen är man skyldig att anmäla vid minsta oro.

– När man jobbar med barn då måste man anmäla, det är inget man kan välja, säger Patrik Bálint, biträdande enhetschef för familjehemsvården i Järva stadsdelsfärvaltning.

”Följer rutiner”

Tellusbarns grundare, Bijan Fahimi och Narges Moshiri, vill inte intervjuas men svarar i ett mejl:

”Vi följer Stockholm stads rutiner kring misstankar om vanvård och har också vid olika tillfällen anmält de fall där det har funnit misstankar om detta. Detta ska inte blandas samman med en konstruktiv dialog med vårdnadshavare när man bedömer att föräldrar behöver råd och kunskap. Detta är en viktig del av samarbetet mellan hem och skola. Det finns ingen grund för påståendet att vi från Tellusbarns ledning ska ha hindrat konkreta fall av anmälan.”

Trots flera brister väljer flera anställda att jobba kvar.

Varför är ni kvar?

– På grund av barnen, det kändes inte rätt att lämna dem så här, säger en anställd som jobbat på förskolan länge.

Orosanmälan till socialtjänsten

  • Alla som arbetar i en verksamhet som berör barn under 18 år är skyldiga enligt lag att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Det kallas anmälningsplikt. Det gäller till exempel personal i skolan, barnomsorgen, på fritids, inom sjukvården och polisen. Det gäller även om denna verksamhet drivs privat.
  • Det finns ingen formell skyldighet att anmäla om du är privatperson eller verksam i en ideell verksamhet. Men enligt lagen bör även du anmäla till socialtjänsten så att barnet kan få skydd och hjälp.
  • En anmälan till socialtjänsten om att ett barn far illa kallas för orosanmälan.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tellusbarn

Mer i ämnet