En delad bild som visar två scener: till vänster en person med ett mikrofon framför sig i en tunnelbanestation, och till höger en station med SL-biljettautomater och öppna spärrar. I bakgrunden syns informationstavlor med avgångstider för kollektivtrafik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT var på plats under första dagen som Näckrosens tunnelbanestation blev spärrfri. Hör vad några resenärer tänker om det och varför en spärrfri station ska locka fler till att resa med tunnelbanan. Foto: Rasmus Ejneberg/SVT

Förvirring bland resenärer när Näckrosens tunnelbana blev spärrfri

Publicerad

Under måndagsmorgonen blev Näckrosens tunnelbanestation i Solna spärrfri – något som skapade förvirring bland resenärerna.

– Jag tänkte ... jätteudda, säger Gentaro Kvarnström, som reste med tunnelbanan under förmiddagen.

Blir kollektivtrafiken trevligare och tryggare utan spärrar? Det vill styret i Region Stockholm ta reda på, genom ett pilotprojekt där spärrarna vid Näckrosens tunnelbanestation i Solna öppnas upp under ett års tid.

– Vi vet att det är många resenärer som upplever spärrarna som otrygga, säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd.

Syftet är att se om fler reser med tunnelbanan när spärrarna försvinner – utan att SL förlorar för stora intäkter. Blir försöket lyckat så kan fler stationer bli spärrfria i framtiden.

– Det finns många andra städer i världen som har det här systemet. Vi hoppas väl att det här ska kunna göra Stockholm lite mer som Berlin, säger Anton Fendert (MP).

Moderaterna: ”Dyr experimentpolitik”

Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är kritisk mot pilotprojektet och menar på att det kommer öka fuskåkandet i kollektivtrafiken.

– Det är dum och dyr experimentpolitik. Vi ska bekämpa tjuvåkning, inte underlätta för den. Vi behöver spärrar för ett bra och snabbt sätt att kunna visera biljetter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.