En delad bild som visar en person som står i en trädgård med en röd träddelning i bakgrunden. Till höger visas en närbild av händer som håller jord, vilket indikerar trädgårdsarbete eller kompostering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Skarpnäcks fritidsträdgårdar berättar jordmakaren Rot Mejias om kampanjen Halvera torven. Foto: Paulina Monzón/SVT

Fritidsodlare vill bli oberoende av torv: ”Staden är för långsam”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms koloniträdgårdar har tagit egna initiativ för att minska användningen av odlingstorv men vill att staden gör mer.

– Det är vi fritidsodlare som använder mest torv, säger Rot Mejias.

Det finns för lite torvfri jord på marknaden menar klimat- och miljöborgarrådet i Stockholm. Torv finns nämligen i nästan all jord som säljs i butik. Samtidigt bidrar torvbrytning till stora utsläpp av växthusgaser.

– Idag så har torvbrytningsmarknaden riktat in sig på oss fritidsodlare, säger Rot Mejias, som har en kolonilott och är en del av kampanjen Halvera torven som drivs av Stockholms koloniträdgårdar.

Löven i staden

Det mesta av löven som samlas in i staden går till trädgårdsavfall och blir ny jord som återanvänds och säljs vidare av entreprenörerna.

– Just nu tar vi fram ett nytt program för stadsodling där frågan om torvfri jord är väldigt viktig, säger Stockholms klimat- och miljöborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Det finns även stadsdelar som använder löven på plats och blåser in dem under buskar eller klipper sönder dem på gräsmattor för att de ska ligga kvar och ge näring till växtligheten.

Varför är torv dåligt för klimatet?

Mer engagemang från staden

Halvera torven-kampanjen har pågått i snart två år men de vill att staden ska vara mer drivande i frågan.

De har själva kontaktat olika stadsdelar och allmännyttan för att få dem att dumpa löven hos olika koloniträdgårdar som har plats.

Projektet har utbildat flera personer till så kallade jordmakare, som dels ska lära sina kolonigrannar hur man gör jord, dels åka ut och visa och föreläsa för andra.

– Det är enkelt och det är roligt. Dessutom gör det jättestor skillnad för min ekonomi, för min odling och för planeten, säger Rot Mejias.

En man och en kvinna står på en balkong under molnigt väder och arbetar med trädgårdsavfall. Mannen håller på att lägga löv i en svart sopsäck, medan kvinnan står bredvid med en svart hink i händerna. Bakgrunden visar en urban vy med tak, med gröna inslag och en regnig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trädgårdsmästaren: Så kan du göra din egen lövmull och helt ersätta odlingstorven. Foto: Paulina Monzón/SVT

Gör din egen jord i lägenheten

Jessica Lyon är trädgårdsmästare och gör sin egen lövmull. Det är enkelt och kan göras med eller utan trädgård, menar hon.

Hon har med sig Mathias Hirschfeldt som ska få lära sig hur det går till.

– Löv finns det ju överallt och sedan kan man ställa undan det var som helst, berättar hon.

Se i videon ovan hur du gör din egen jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.