Foto: Hasse Holmberg/SVT

Alla anhållna nekar till färjevåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

De fyra tonåringar som under onsdagen greps misstänkta för en gruppvåldtäkt ombord på en färja har anhållits och förhörts. Samtliga nekar till brottet.

Den misstänkta gruppvåldtäkten ska ha inträffat på en studentkryssning på Silja Line-färjan M/S Galaxy på onsdagskvällen.

De fyra tonåringarna, som är hemmahörande i Västerås är födda 1996 och 1997, har anhållits misstänkta för grov våldtäkt.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Enligt kammaråklagare Angelica Runesson så har de fyra anhållna männen förhörts under eftermiddagen, tillsammans med sina offentliga försvarare.

– Alla fyra nekar till brottet men de är fortsatt anhållna, säger åklagare Angelica Runesson.

Advokat Gustaf Ljungström är offentlig förvarare för en av de misstänkta. Han bekräftar att hans klient förnekar brott.

– Jag har pratat med honom och varit med på ett förhör i dag. Han förnekar brott.

Alla män hölls kvar på båten

Det kvinnliga målsägandet var också resenär på kryssningen och är i ungefär samma ålder som männen. Kammaråklagare Angelica Runesson kan inte bekräfta om de kände varandra sedan tidigare.

– Jag kan inte kommentera om de var bekanta med varandra, men hon arbetade inte på båten, säger kammaråklagare Angelica Runesson.

Silja Lines kommunikationschef Janis Pavuls bekräftar för SVT Nyheter att en kvinna gjort en anmälan om en våldtäkt ombord.

När M/S Galaxy ankom till Värtahamnen i Stockholm under onsdagskvällen hölls alla män kvar på båten.

– Alla killar får stå i kö medan tjejerna har fått gå av, säger en av resenärerna till tidningen Aftonbladet.

Många topsades

Efter utpekande kunde de fyra nu anhållna männen gripas. Polisens informatör Albin Näverberg säger till SVT att ett ”antal” personer dna-testats på väg av båten.

– Vi har topsat och tagit utrednings-dna, vi gör det för att både för att kunna fria och fälla. Men vi testade inte alla som var ombord, säger polisens informatör Albin Näverberg.

Polisen hade tekniker ombord och inledde en förundersökning gällande grov våldtäkt. Färjan kunde lämna hamnen vid 19.30- tiden på onsdagskvällen.

Nu väntar kammaråklagare Angelica Runesson på svar efter de dna-tester och den tekniska undersökning som genomfördes igår.

– Nu fortsätter utredningen på sedvanligt vis och så småningom får jag ta ställning till om de ska begäras häktade, säger kammaråklagare Angelica Runesson.

TT skriver att två av de fyra unga män som sitter anhållna är även misstänkta för att vara inblandade i ett mord i Stockholmsområdet, enligt aftonbladet.se.

– Det är ingenting jag vill kommentera, säger kammaråklagare Angelica Runesson till SVT.

Ombord på kryssningen fanns 1.700 gymnasieelever från Syd- och Mellansverige, bland annat från Emmaboda, Växjö, Norrköping, Västerås, Hallstahammar och Sala. För att få åka med på studentkryssningen måste resenären ha fyllt 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet