”En lättnad”, kommenterar forskaren Olle Ringdén dagens beslut. Foto: TT/SVT

Forskargrupp frias – grönt ljus för behandling med moderkaksceller

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm kan idag berätta att Karolinska Universitetssjukhusets ifrågasatta behandling med celler framodlade från moderkaka nu får grönt ljus från Centrala Etikprövningsnämnden.

Som SVT Nyheter Stockholm rapporterat om tidigare har metoden räddat liv, men stoppades ändå hösten 2015 eftersom den uppgavs sakna nödvändiga tillstånd.

Forskaren bakom metoden, Olle Ringdén, anklagades för att ha utsatt sina patienter för risk. Nu frias han alltså från alla anklagelser.

Moderkaksceller på Karolinska

– Det är naturligtvis jättebra. Det känns som en lättnad. Sanningen kommer alltid fram för eller senare, så det känns bra. Det trista är att anmälan har stoppat forskningen. Behandlingen som skulle kunna rädda livet på många patienter har fördröjts med två år under tiden det här har pågåttt, säger Olle Ringdén.

Expertgruppen avfärdar anklagelser  

Olle Ringdén och andra SVT Nyheter Stockholm talat med har sagt att anklagelserna egentligen bottnat i en maktstrid om forskning, pengar och prestige.

LÄS MER: Forskningsskandalen – detta har hänt

Granskningens huvudfrågor har varit dels forskningens kvalitet och dokumentation, dels etiskt godkännande.

På punkt efter punkt avfärdar nu Centrala Etikprövningsnämndens expertgrupp alla misstankar om forskningsfusk och anklagelser om avsaknad av tillstånd. 

Expertgruppen avfärdar också alla påstående om att patienterna utsatts för livsfara.

”Lös konflikten för patienternas skull”

Expertgruppen går så långt att den uppmanar Karolinska institutet och sjukvården att lösa konflikterna för patienternas skull, eftersom forskningen är angelägen för svårt sjuka.

”Karolinska Institutet och sjukvården måste därför, i patienternas intresse, lösa de konfliktproblem som uppstått kring studierna. Läkemedelsverket måste göra en adekvat bedömning av vilka rimliga krav som kan ställas på förstudier och dokumentation om fortsättning av studierna ska ske, med tanke på angelägenhetsgraden i att fortsatt studera denna svårt sjuka patientgrupp.”

skriver expertgruppen i sitt yttrande som du kan läsa här O 11-2016.

Läs mer:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet