Stephanie Adén lyfter en skivstång med vikter ovanför huvudet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Stephanie Adén på ett gympass inför tävlingen. Foto: Ann Sehlin/SVT

Hamnade i rullstol efter ridolycka – nu ska Stephanie tävla i crossfit i USA

Publicerad

En dag för 14 år sedan var Stephanie Adén från Upplands Väsby med om en ridolycka och blev rullstolsburen. Men träningsintresset har bestått – nu ska hon till USA och tävla i crossfit.

– Att bara komma dit är en vinst. Jag har bevisat för mig själv att jag är kapabel att göra stora ting, säger hon.

Som ung trivdes Stephanie Adén som bäst på hästryggen och träning och tävling har alltid varit en stor del av hennes liv. Men för 14 år sedan var hon med om en ridolycka som kom att förändra hennes liv.

– Jag hoppar på ett hinder och ser fel avstånd. Min häst slår i hindret och gör en kullerbytta. Jag flyger av och ser marken komma, berättar hon.

”Varit vissa mörka perioder”

Efter ett par dagar på sjukhus fick hon veta att hon fått en ryggmärgsskada och att hon är förlamad från höfterna ner till tårna.

– Det har varit vissa mörka perioder där jag känt att saker inte blir bättre och där jag undrat hur jag ska orka det här. Jag hade nog inte varit där jag är idag om jag inte hade tagit tag i min mentala hälsa. Då hade jag kanske gett upp vid ett tidigare tillfälle.

Ska tävla i USA

För Stephanie blev träningen viktig för att orka mentalt. Timmarna på gymmet har lönat sig – i september ska hon åka till Texas i USA och tävla i Adaptive crossfit games. En tävling där några av de främsta idrottarna världen över med olika funktionsnedsättningar möts.

– Det hade varit otroligt mäktigt att vinna. Det skulle vara att bevisa för mig själv att det spelar ingen roll att jag har en funktionsnedsättning, jag är fortfarande kapabel till stora ting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.