Han ska stoppa IS-resorna från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Samordnaren mot våldsbejakande extremism ska stoppa anslutningen till Islamiska Staten från Stockholm. Det menar socialborgarrådet Ewa Larssson (MP).

– Målet är att vi ska få bort de här resorna, även om arbetet är större än så.

Abdi-Nur Isse har i veckan börjat arbeta som Stockholms första samordnare mot våldsbejakande extremism.

Inom det uppdraget ingår bland annat att samordna befintliga insatser, jobba med kompetensutveckling och sammanställa information kring exempelvis radikalisering.

Debatten om IS i Stockholm

Ordförande i Somaliska Riksförbundet

Den nye samordnaren är utbildad socionom och har tidigare arbetat på Socialförvaltningen i Rinkeby-Kista. Han är även ordförande i Somaliska Riksförbundet – en organisation som arbetat mycket mot rekryteringen till Islamiska Staten (IS).

– Vi har tre anställda som åker landet runt och föreläser med bland annat imamer eller andra kunniga inom området. På det sättet upplyser de om faror och konsekvenser med att ansluta sig till extrema organisationer, säger han.

Kommer du lyckas att stoppa resorna till IS?

– Det är förhoppningen och uppdraget, så jag hoppas det.

Hur kommer du att göra det?

– Jag måste sätta mig in i arbetet och får återkomma med svar i så fall. Vi måste först hitta metoder och arbetssätt för det.

Moderaterna emot tillsättningen

Arbetet ska utgå från den strategin mot våldsbejakande extremism, som den rödgröna majoriteten i Stockholms stadshus klubbat igenom i Socialnämnden. En strategi som oppositionen starkt kritiserar och motsätter sig. Eftersom att man inte kommit överens över blockgränserna tycker Moderaterna att det är fel att tillsätta en samordnare i nuläget.

– Majoriteten verkar inte vara intresserade av ett blocköverskridande arbete i de här viktiga frågorna. Det lyckades man med på nationell nivå men inte lokalt, säger Ole-Jörgen Persson (M), som är vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämd.

Moderaterna menar att strategin behöver göras om från grunden.

– En samordnare ska ha något att samordna – insatser och riktlinjer att arbeta utifrån. Man måste bjuda in experter och myndigheter för att gemensamt sätta sig ned och komma med konkreta åtgärder, inte bara politiskt tyckande. Det har inte den här majoriteten gjort.

Inget blocköverskridande arbete

Socialborgarrådet ville inte vänta med att tillsätta en samordnare, trots att majoriteten och oppositionen inte var eniga.

– Jag har inte väntat på att alla partier ska bli överens. För då kanske inte Stockholm skulle ha fått en samordnare det här året heller, säger Ewa Larsson.

Hon tror även att oenigheterna över blockgränserna påverkade de borgerliga partierna i arbetet mot extremism under den förra mandatperioden.

– Därför tror jag att de inte tog fram en samordnare, trots att andra städer gjort det. Jag anser att det är viktigt att vi kommer igång. Men mitt mål är att vi ska komma överens.

”Risk för jävsituationer uppenbar”

Moderaterna menar dessutom att det är problematiskt att den nye samordnaren är ordförande i en intresseorganisation.

– Att en person som jag förutsätter ska arbeta brett med frågor som rör åtgärder mot politiskt och religiös radikalisering så starkt är knuten till en grupp och en specifik organisation gör att risken för att jävssituationer ska uppstå blir uppenbar, säger Ole-Jörgen Persson.

Abdi-Nur Isse kommer att lämna sitt ordförande uppdrag i Somaliska Riksförbundet och han ser ingen risk för att jävsituationer skulle kunna att uppstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet