Hör socialborgarrådet Jan Jönsson (L) svara på tre frågor om hur staden jobbar för att unga ska lämna kriminalitet. Foto: Moa Ferm/SVT

Här är Stockholms nya plan för unga kriminella: ”Utvärdera ungas betyg”

Uppdaterad
Publicerad

I nya riktlinjer för Stockholms stads sociala insatsgrupper för unga kriminella ställs högre krav på kompetens inom socialtjänsten. Även skolan ska involveras mer och elevernas betyg spelar en större roll.

– Socialtjänsten ska utvärdera om insatsen fungerar genom att titta på ungdomarnas betyg, säger Jan Jönsson (L).

Sociala insatsgrupper har funnits i Stockholms stad sedan 2012, med syftet att få unga att lämna ett kriminellt liv. Men grupperna har kritiserats för att de inte har kunnat redovisa något resultat över hur många som fått hjälp i de olika stadsdelarna. Intern kritik har även riktats mot stadens avsaknad av styrning.

Därför har staden tidigare kommit med nya riktlinjer för den äldre målgruppen, 19–29 år. Nu ställs högre krav på insatserna för unga kriminella.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Staden tar också hjälp av forskare vid Stockholms universitet för att bättre utvärdera insatserna.

Hör Stockholms stads socialborgarråd om varför han anser att de nya riktlinjerna kommer få fler att lämna ett kriminellt liv, i videon.

Kostnaderna för sociala insatsgrupperna per år, totalt för alla stadsdelar:

2020: 20,2 miljoner

2019: 19,2 miljoner

2018: 18,9 miljoner

2017: 18,46 miljoner

2016: 15,7 miljoner

2015: 9,3 miljoner

2014: 3,47 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet