Vårdpersonal i Stockholm går ut i strejk vid Karolinska i Solna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tar ansvar för patienterna, det kommer vi alltid att göra”. Se när vårdpersonal i Stockholm går ut i strejk – och varför. Foto: Ann Sehlin/SVT

Här går vårdpersonal i Stockholm ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 gick runt 2 000 vårdarbetare ut i strejk runt om i landet. I Stockholm cirka 300, som tågat ut från sina arbetsplatser i protest mot bland annat långa arbetsdagar.

I Stockholm berör strejken Karolinska universitetssjukhus, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. På Karolinska kommer en akutavdelning stängas och personal att omfördelas. Enligt regionens chefläkare ska akut vård inte påverkas.

– Det som kommer att drabba en del patienter är uppskjutna operationer och det kommer skapa lidande, säger Johan Bratt., säger Region Stockholms chefläkare Johan Bratt, som inte tillhör någon av parterna i vårdkonflikten.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Vårdförbundets ordförande säger att frånvaron kommer märkas, men att man tagit ansvar för patienterna.

– Vi tar ansvar för de patienter som vi möter i vårt vårdmöte, det kommer vi alltid att göra, säger Sineva Ribeiro, vårdförbundets ordförande.

Dessa vårdarbetare går ut i strejk

Vårdförbundet och arbetsgivarsidan, som består av Sveriges kommuner och regioner och Sobona, har inte kommit överens i den pågående vårdkonflikten.

Samtidigt som en övertidsblockad pågår inleds nu en strejk som berör sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker på landets sju största sjukhus.

Vårdförbundet anser att arbetstiden måste kortas för att de anställda ska orka. Men det är inte möjligt enligt SKR.

Demonstration för vårdpersonalens arbetsvillkor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi konflikten och strejken – på en minut. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA: STREJKEN

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken träder ikraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:

  • Skånes universitetssjukhus
  • Sahlgrenska universitetssjukhuset
  • Karolinska universitetssjukhuset
  • Linköpings universitetssjukhus
  • Norrlands universitetssjukhus
  • Danderyds sjukhus
  • Södersjukhuset

Runt 2 000 av Vårdförbundets medlemmar har varslats om strejken den 4 juni. Yrkesgrupper som berörs är biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet