En skola som inte kommer fyllas, så beskrivs den nya verksamheten Skolakuten i Handen.
– Man ska inte göra sig några fantasier om att den här byggnaden kommer vara fylld med elever, det här är ju elever som har problem att dyka upp i skolan över huvud taget, säger Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.
Det är ett brett spann av elever som kommunen vill kunna placera i den nya skolan. Främst handlar det om stökiga elever, som får en chans att komma på rätt bana igen, men också gängkriminella ungdomar. För de kriminella är huvudsyftet att hålla dem borta från sina vanliga skolor och de väntas egentligen inte dyka upp alls i den nya skolan.
– Om du är gängkriminell och sysslar med det, då har du inte tid att hänga i en skola, säger Sven Gustafsson (M).
Mer än bara akutskola i Haninge
Elever som hotar eller stör i klassrummet kan bli placerade i en akutskola i max fyra veckor innan de får komma tillbaka till sin vanliga skola igen.
I Haninge väljer man att ta akutskolan ett steg längre än andra kommuner. Man menar att fyra veckor inte är nog med tid och genom att i samma hus också starta en ”kommungemensam särskild undervisningsgrupp” eller resursskola, så öppnar man för placeringar av barn med kriminell koppling under obegränsad tid.
Skolverket: viktigt att hålla isär
Lösningen i Haninge är ovanlig. Enligt Skolverket är det viktigt att hålla isär resursskolan, vars syfte är att ge extra stöd till den som ansöker om det och akutskolan, som snarare är en disciplinär åtgärd.
Enligt Sven Gustafsson gör man detta i brist på annan lagstiftning.
– Vad är bästa rekryteringsgrunden för nya gängkriminella? Jo, det är ju på skolan man går. Men nu får man inte längre vara där, säger han.
Se när kommunstyrelsens ordförande lovar boende i området att inga gängkriminella kommer samlas vid skolan, i klippet ovan.
Akutskolor
Regeringen vill satsa på akutskolor som disciplinär åtgärd för bland annat våldsamma elever. Där kan de placeras i max fyra veckor.
Flera kommuner tilldelas nu statsbidrag och ett 60-tal nya akutskolor väntas starta i landet. I Haninge menar man att den nya Skolakuten kommer ha två inriktningar, akutskola och särskild undervisningsgrupp. De har inte ansökt om bidraget för 2023 men säger till tidningen Mitti att man planerar göra det för 2024.