förskoleborgarrådet Alexandra Matsson (V) och leksaker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leksaker står redan i den stoppade förskolan. Hör förskoleborgarrådet Alexandra Matsson (V) om beslutet. Foto: Tommy Bergman/SVT

Historiska beslutet: Rödgröna styret stoppar förskola

Uppdaterad
Publicerad

Det privata företaget Norlandia ville öppna upp en ny förskoleverksamhet i Hägersten. Men nu stoppar det rödgröna styret i Stockholm förskolan på grund av överetablering – ett nekande som blir historiskt.

Förskolan vid Telefonplan står klar, ett rum har fyllts med leksaker och skylten sitter på fasaden. De närmare 100 nya platserna ekar tomma.

På tisdagens förskolenämnd valde det rödgröna styret att neka tillstånd för den privata aktören Norlandia. Det är första gången ett sådant beslut fattas i Stockholm och anledningen är risken för överetablering.

– Vi tycker det är dags att utmana den fria etableringsrätten, speciellt när Stockholm står med ett kraftigt sjunkande barnantal, säger förskoleborgarrådet Alexandra Matsson (V).

”Nu har de gått för långt”

Nu kommer stark kritik från oppositionen.

– Vi är vana vid de rödgrönas muntliga korståg mot alla privata aktörer – men nu har de gått för långt. Deras agerande i förskolenämnden hotar både den fria konkurrensen och stockholmarnas valfrihet, säger Åsa Nilsson Söderström (L).

”Vi avser överklaga”

Norlandia, via kommunikationschef Torbjörn Carlbom, svarar i ett mail till SVT:

– Tjänstemännen har gjort en ingående prövning om förutsättningarna för godkännande i 2 kap. 5 § skollagen är uppfyllda. Förvaltningen anser att samtliga krav för godkännande är uppfyllda. Vår syn är att förslaget är väl berett och speglar gällande rätt.

– Det är anmärkningsvärt att majoriteten i nämnden – i ett ärende som så tydligt avser myndighetsutövning, går emot tjänstemännens förslag.

Enligt Torbjörn Carlbom så avser Norlandia överklaga beslutet

Sedan tidigare har det rödgröna styret stängt ned en annan av Norlandias förskolor på grund av bristande säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.