Luftledning över Mälaren sprängs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när luftledningen mellan två av de 51 stolparna raserades i november. Foto: Creo/Ellevio

Höga smällar i Stockholm när elnät ska förnyas

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har höga smällar hörts i delar av Stockholm. Men sprängningarna är planerade och en del i arbetet med att förstärka och förnya elnätet i Stockholmsregionen.

Arbetet med att ersätta de luftburna ledningarna mellan Beckomberga och Bredäng har pågått i flera år. I ett första steg grävdes nya kablar ner under såväl jord som vatten. Nu ska de gamla elledningarna och stolparna bort.

Det är luftburna ledningar längs en sträcka på ungefär 1,2 mil och totalt 51 stolpar som ska raseras – och det genom sprängladdningar.

Nya sprängningar vecka 3

Sprängningar har gjorts vid flera tillfällen och nu meddelar Ellevio att fler väntas när stolpen över Nockeby i Bromma ska ned. Det sker tisdag 16 januari vid klockan 12 och onsdag 17 januari under förmiddagen.

Luftburna elledningar sprängs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lät det när SVT besökte den första delen av raseringen, i november 2023. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Då sker sprängningarna

På lördag 6 januari genomförs två sprängningar i Bromma. Den ena är planerad någon gång mellan 10:00 och 10:30 och sker över Brommaplan, och den andra mellan 13:00 och 13:30 över Nockeby.

På tisdag 9 januari kommer en sprängning att genomföras på Kärsön, någon gång mellan klockan 10 och 12.

På tisdag 16 januari börjar sprängningen av stolpen över Nockeby i Bromma, vid klockan 12. Arbetet fortsätter onsdag förmiddag med en andra sprängning.

Flygningar med helikopter är planerade mellan Bromma och Kärsön under veckan.

Beckomberga-Bredäng

Projektet Beckomberga-Bredäng är en del av projektprogrammet Stockholm ström. I programmet ingår ungefär 50 delprojekt som genomförs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall. Syftet är att förstärka och förnya elnätet i Stockholmsregionen.

Projektet genomförs av Ellevio och innebär en ny kraftledning mellan Beckomberga och Bredäng, en sträcka på cirka 1,2 mil, som grävts ner under mark och på Mälarens botten.

Under hösten 2023 och fram till våren 2024 sprängs de gamla luftburna elledningarna bort.

Källa: Ellevio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.