• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En patron och tomhylsor från olika skjutningsplatser har hjälpt polisen att identifiera både vapen och misstänkta gärningsmän. Foto: Polisen/TT

Tre män döms i hovrätten för vapenbrott kopplat till mordet på Adriana

Uppdaterad
Publicerad

De tre männen använde fem olika skarpladdade vapen i en musikvideo. Ett av vapnen har kunnat knytas till mordet på tolvåriga Adriana. Nu döms de i hovrätten till fängelsestraff.

Under torsdagen meddelade Svea Hovrätt domen i ärendet om synnerligen grovt vapenbrott kopplat till dödskjutningen på 12-åriga Adriana i Botkyrka år 2020. Hovrätten dömer, precis som tingsrätten, männen för bland annat grovt vapenbrott till fleråriga fängelsestraff.

– Hovrätten anser att det genom åklagarens nya utredning är klarlagt att samtliga vapen som fanns med vid inspelningen av musikvideon var riktiga skjutvapen och inte s.k. replikor. Åklagaren har också bevisat att de åtalade visste att det var riktiga vapen, säger hovrättslagmannen Staffan Lind, ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Samma vapen som vid mordet på Adriana

De tre männen, en hemmahörande i Vårby och två i Västerås, ska mellan den 30 juli och 1 augusti 2020 ha hanterat minst fem skarpladdade vapen vid inspelningarna och döms därför för synnerligen grovt vapenbrott. Ett av dessa, en AK 47:a, ska enligt åklagaren vara samma vapen som någon dag senare användes vid dödsskjutningen av Adriana.

Hovrätten skärper fängelsestraffet för mannen hemmahörande i Vårby till 2,5 år och sänker fängelsestraffet för en av västeråsarna till 5 år. I övrigt fastställer hovrätten tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.