Hovrätten konstaterar, liksom tingsrätten, att det har funnits ett nätverk i Södertälje som har ägnat sig åt kriminell verksamhet med bland annat illegalt spel och indrivningsverksamhet med våld och utpressning.
– Vi är nöjda, det har gått i stort sätt så som vi ville och hovrätten skärper ju till och med domen på ett par punkter, säger åklagare Björn Frithiof.
Livstidsdom fastställs
Gängledaren Bernard Khouris döms till livstidsstraff för bland annat anstiftan till tre mord, människorov och utpressning. Flera av de andra medlemmarna döms till mångåriga fängelsestraff. Fyra av de tilltalade döms till så långa fängelsestraff att de fortfarande sitter kvar i häktet och kommer att sitta kvar där tills att de börjar avtjäna sina straff. De övriga har sedan tidigare släppts.
En person döms liksom i tingsrätten till tolv års fängelse för mord och medhjälp till två mord. Utöver de tre personer som tingsrätten dömde för medhjälp till mord, dömer hovrätten ytterligare två av de tilltalade för samma brott.
Infekterad gängtvist
Efter en infekterad tvist mellan två gäng i Södertälje sköts en man ihjäl sommaren 2009 och sommaren därpå dödades ytterligare två män. Efter sju månaders rättegång i tingsrätten fick hela processen tas om efter att en nämndeman ansågs vara jävig, eftersom han var ledamot i polisnämnden i Södertälje.
I augusti 2013 dömdes 17 män i Södertälje tingsrätt till straff som varierade mellan livstids fängelse och sluten ungdomsvård. Domarna i tingsrätten överklagades och förhandlingarna i hovrätten inleddes i november förra året. Fallet är ett av de mest omfattande brottsmål som avgjorts i Sverige.
Långdraget fall
Åklagare Björn Frithiof tycker att det är beklagligt att fallet dragit ut så länge på tiden.
– Sett till helheten har gått bra, men det har varit en tung process. Målsägande har fått leva med det här länge och om och om igen fått berätta om sitt trauma. De har inte kunnat påbörja sin läkeprocess, säger han.
Enligt Björn Frithiof har den fleråriga rättsprocessen även påverkat bevisningen, även om han inte tror att det direkt påverkat utgången i fallet.
– Vi vet från forskning att ju äldre ett vittnesmål är desto sämre är det. Till slut måste man ställa sig frågan om de minns vad som faktiskt hände, eller vad de berättat tidigare, säger han.
Efterlyser förenklad rättsprocess
Björn Frithiof efterlyser nu en översyn och förenkling av rättsprocessen i den här typen av stora fall.
– Dagens förfaranade bygger på förhållande från 30-talet, säger han. Vi har gjort några små justeringar, men det är mycket som kan gå fel, och i det här fallet gjorde det ju också det.
Han skulle vilja att de misstänkta tidigt i processen fick lämna sin berättelse, för att undvika att den kan ändras efter hand.
– Idag måste alla in och säga sitt varje gång. Det gör att man kan anpassa sig efter hur förfarandet går. De flesta har lärt sig att utnyttja det och gör det också, säger Björn Frithiof.
– Det är stor risk att vi kommer få se samma sak upprepa sig i fler stora mål. Det är idag enorma risker att något går fel, säger han.
Hovrättsdomen
- Livstidsstraffet för 33-årige Bernard Khouri står fast. Brotten är bland annat anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord, människorov, grovt rån, utpressning och grovt vapenbrott.
- Ett tolvårigt fängelsestraff för Khouris 23-årige kusin står fast. Brotten är bland annat mord, medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.
- Ett åttaårigt fängelsestraff för en 24-åring, dömd för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och människorov, står fast.
- Ett femårigt fängelsestraff för en 22-åring, dömd för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, står fast.
- De fyra ovan är de enda av de 17 åtalade som dömts till så långa straff att de fortfarande är häktade.
- Ytterligare en person har tidigare dömts i målet. Han blev i höstas ihjälskjuten i ett parkeringsgarage i Södertälje. (TT)