Foto: TT

Humlor dör som flugor

Uppdaterad
Publicerad

Vid den här tidpunkten brukar man hitta mängder av döda humlor runt om i Stockholm. Hur kommer det sig, undrar många?

Många biologer och insektsforskare tror att det kan finnas ett samband mellan lindar och humledöden. Men just den frågan har blivit ganska kontroversiell inom forskarkresar. 

Många teorier

Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, förklarar att det inte forskats så mycket om detta. Däremot finns det en hel del teorier som säger att det finns ett samband mellan lindarna eftersom man ofta ser stora mängder av medvetslösa och döda humlor i anslutning till just den trädarten. Några har hävdat att det skulle vara sockret som finns i lindens nektar som är boven i dramat. Men det har inte gått att bevisa.

– Någonting i lindarna är giftigt för humlorna. Men det går inte hitta vad det är de dör av, konstaterar Rasmus Hovmöller.  

Däremot kan man hitta  förklaringen till varför det händer just nu med det faktum att humlorna har svårare att hitta mat på sensommaren eftersom det finns färre blommande växter. Och just nu blommar silverlinden, som kommer från Sydeuropa och Balkan, och den drar till sig humlorna.

Humlans vingmuskler en delikatess

Ett annat intressant fenomen är att många av de döda humlorna har små hål i ryggen. Men det har man hittat en föklaring till.

– Man tror att det beror på att talgoxar och blåmesar specialiserat sig på humlor och passar på att äta upp dem när de är omtöcknade, förklarar Rasmus Hovmöller, och tillägger:

– De passar på att äta upp vingmusklerna genom att göra ett hål i ryggen på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.