Johan Sandén testar på railen i sin egenbyggda skatepark. Hör honom berätta om hur han drivit frågan om skatepark i Västerort. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Skejtare kämpar för att få park i Västerort

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm finns det cirka 25 stycken moderna skejtboardparker – men ingen av dem ligger i Västerort. Skejtboardåkarna i Hässelby-Vällingby måste åka över 45 minuter för att komma till närmsta park.

Enligt ansvariga på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning finns det många anledningar till att det inte går att bygga en skejtpark i området.

En anledning är, säger de, att det är en ojämn fördelning mellan killar och tjejer och att en satsning på en skejtpark skulle vara exkluderande för tjejer.

”Ökat explosionsartat”

Det är inget som Magnus Gyllenberg, ordförande för Sveriges skateboardförbund, håller med om.

– Vi ser att skejtboarding ökar explosionsartat bland tjejer runt om i landet. Det enda sättet att få fler tjejer att börja åka är att se till att det finns skejtmöjligheter i hela staden, säger han.

Drivit frågan i flera år

Johan Sandén, med kompisar, har drivit frågan om fler ställen att åka skejtboard på i Västerort i fem år – utan resultat.

– Jag har skickat in medborgarförslag på vad man borde bygga och var men responsen har varit ljummen, milt sagt.

– Kommunen byggde en skejtpark för något år sedan men den revs efter sex månader då det kom in klagomål på bullernivån. Ett problem som inte hade existerat om kommunen hade rådslagit med oss innan man byggde parken, säger Johan Sandén, skejtboardentusiast.

SVT har sökt ansvariga i Hässelby-Vällingbys parkförvaltning samt ansvarig politiker i Stockholms stad men de vill inte intervjuas framför kameran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.