KI-forskaren Ahmadreza Djalali.

Irans dödsdom mot KI-forskaren står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska dödsdomen mot den spionanklagade före detta KI-forskaren Ahmadreza Djalali står fast. Det meddelade hans advokat i helgen sedan en överklagan inte gått igenom.

– Hans liv är i fara, säger frun Vida Mehrannia.

Dödsdomen mot Ahmadreza Djalali, verksam vid Karolinska institutet i Solna, hade överklagats till Högsta domstolen i Iran. Men i lördags fick hans fru ta emot ett tungt besked från sin makes advokat. Domen mot Djalali, som anklagas för att ha spionerat för Israels räkning, kvarstår.

– Som vi förstår det har domen bekräftats av Högsta domstolen, men vi jobbar på att skaffa fram mer information, säger Nassim Papayianni, researcher med Iranfokus hos människorättsorganisationen Amnesty International.

Ahmadreza Djalali

Oro för maken

Hustrun Vida Mehrannia är mycket orolig för sin makes räkning. Hon befinner sig i Sverige och vågar inte resa till Teheran, där Ahmadreza Djalali sitter fängslad i det ökända Evinfängelset. Paret har dagligen kontakt över telefon.

– Hans liv är i fara, i Iran är det inte ovanligt att de verkställer dödsstraff. Vi kommer att fortsätta att protestera, jag vet inte om det är möjligt men vi tänker inte ge upp, säger Vida Mehrannia.

Djalali har gått ner mycket i vikt och har i samtalen med sin fru bett om hjälp från den svenska regeringen. Forskaren, verksam vid Karolinska institutet i Solna, är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Han är väldigt stressad över sin situation. Vi behöver mer hjälp från den svenska regeringen, EU och den akademiska världen. Från alla som skulle kunna hjälpa oss, säger Vida Mehrannia.

Amnesty International har dömt ut rättegången som orättvis. Inga bevis har lagts fram som pekar på att Djalali är verksam som något annat än forskare. Men iranska myndigheter hävdar att han har haft kontakter med den israeliska säkerhetstjänsten och enligt människorättsorganisationen har Djalali torterats till ett ”erkännande”.

– De har inga bevis. De hotade att döda mig och barnen. Min man är oskyldig, säger Vida Mehrannia.

”Samvetsfånge”

Djalali har i ett brev själv uppgett att iranska myndigheter har bett honom att spionera på EU-stater, något som han ska ha tackat nej till.

– Han sitter fängslad för att ha vägrat att jobba för underrättelsetjänsten och det är inte en grund för att hålla någon frihetsberövad. Han är en samvetsfånge som ovillkorligen och genast bör släppas, säger Nassim Papayianni.

När en dom har bekräftats av Högsta domstolen finns ytterligare ett rättsligt sätt att utmana beslutet, enligt Papayianni. En advokat eller klient kan be rätten att bedöma vissa aspekter av fallet och om Högsta domstolen accepterar det så kan det innebära att rättegången kan tas om.

– Det är en möjlighet, men inget som ännu har gjorts i det här fallet. Och om inga andra åtgärder vidtas efter beslutet från Högsta domstolen så är det en slutgiltig dom, säger Papayianni.

Utrikesminister Margot Wallström (S) var för några veckor sedan i kontakt med Iran om Djalalis fall.

– Jag har själv talat direkt med utrikesministern i Iran om hur vi ser på dödsstraffet och vi har vädjat om att det inte ska utföras, säger Wallström i samband med dagens EU-möte i Bryssel.

Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bott här med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, efter det att myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober i år sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den “svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali har dömts till döden.

Källa: Amnesty Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ahmadreza Djalali

Mer i ämnet