• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Detta har hänt: Dödsdömd KI-forskare

Uppdaterad
Publicerad

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare vid Karolinska institutet (KI) i Stockholm, sitter fängslad i sitt hemland Iran och uppges nu ha dömts till döden. SVT Nyheter sammanfattar här den hittills tillgängliga informationen.

  • Ahmadreza Djalali, ursprungligen från Iran, har bott i Sverige i sammanlagt ett par år med sin fru och sina två barn. År 2012 disputerade han i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm. Han har inte svenskt medborgarskap, men permanent uppehållstillstånd i Sverige.
  • I april 2016 reste Djalali till Iran efter en inbjudan om att föreläsa på ett av de statliga universiteten. På en resa inom landet till sin syster blev han stoppad av den iranska säkerhetstjänsten, gripen och förd till det ökända Evinfängelset i Teheran.
  • Sedan gripandet har Djalali förblivit fängslad. Till en början stod han anklagad för ”fiendeskap med Gud”, men brottsrubriceringen har enligt Amnesty International ändrats till ”spioneri”. Först utan närmare specificering, senare för Israels räkning. Spioneri är belagt med dödsstraff i Irans så kallade revolutionsdomstolar.
  • Efter att domstolsförhandlingarna avslutades i oktober fick Djalalis hustru Vida Mehrannia – som befinner sig i Sverige – besked från makens advokater om att han dömts till döden.
  • Trots att Djalali saknar svenskt medborgarskap har fallet lyfts till högsta ort i de diplomatiska kontakterna mellan Sverige och Iran. – Vi har fått bekräftade uppgifter om att en dödsdom har fallit mot Djalali och har redan tagit kontakter med Iran för att protestera mot detta och kräva att de ändrar på domen. Vi kan inte ta ställning till själva brottet, men Sverige fördömer dödsstraff precis som alla andra EU-länder, lyder uttalandet från utrikesminister Margot Wallström.
  • I december meddelade Djalalis advokat att överklagan till Irans högsta domstol inte gått igenom och att dödsdomen mot honom står fast. Samtidigt kommer uppgifter om att Djalili erkänt spioneri för Israels räkning, men enligt hustrun har detta erkännande pressats fram under hot.
  • I februari 2018 berättade hans advokat att dödsdomen hade fastställts. Några dagar senare gick Karolinska institutet (KI), Kungliga vetenskapsakademien och svenska Amnesty ihop i ett brev till Irans ambassadör i Stockholm och krävde att Djalali skulle släppas.
  • Den 27 februari 2018 meddelar UD att Ahmadreza Djalali beviljats svenskt medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ahmadreza Djalali

Mer i ämnet