Att Ahmadreza Djalali nu beviljats svenskt medborgarskap betyder inte att man från UD:s sida kommer agera annorlunda framöver.
– Allt sedan vi fick kännedom om hans fall har vi agerat precis som vi skulle ha agerat för en svensk medborgare. Vårt uppdrag förändras inte inte för att han nu blivit svensk medborgare, säger Patric Nilsson.
Får inte träffa honom
Utrikesdepartementet har vid flera tillfällen krävt att få träffa den dödsdömde forskaren som sitter fängslad i Teheran men har hittills inte beviljats så kallat konsulärt tillträde.
– Vi kräver fortsatt att dödsstraffet mot honom inte ska verkställas, säger Patric Nilsson.
Läkare och forskare
Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och numera även svensk medborgare och hade tidigare permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.
Väcker Amnesty-hopp
På svenska Amnesty gläds man åt att Ahmadreza Djalali nu blivit svensk medborgare och hoppas att regeringen nu med full kraft kan agera för att träffa honom och få honom fri.
– Men egentligen ska ju inte medborgarskap spela någon roll. Ahmdreza Djalali har utsatts för grava kränkningar av sina mänskliga rättigheter, han måste omedelbart friges och få återförenas med sin familj, sägar svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors.
Greps 2016
Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av ett universitet. Han har anklagats för spioneri och dömts till döden av en revolutionsdomstol.