Under fredagen fattades beslutet att stänga ambassaden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Israel stänger ambassaden i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Israel har beslutat att stänga sin ambassad i Stockholm, uppger Aftonbladet. Konflikten med Iran och oro för hämndattacker ska vara några av anledningarna.

På fredagen beslöt Israels ambassad i Stockholm att stänga, något som ambassaden bekräftat för Aftonbladet. Beslutet har fattats med anledning av situationen mellan Israel och Iran, enligt ambassaden.

– Vi är oroade för att attacker kan komma att ske. Därför håller vi stängt, säger en anställd vid ambassaden till tidningen.

En ytterligare orsak till att man valt att stänga ska vara att de sista dagarna av ramadan kommer att firas de närmsta dagarna, och att det bedöms som en potentiell risk för ambassaden.

Farligt föremål hittades utanför ambassaden

Israels regering har uppmanat sina ambassader runt om i världen att hålla stängt, och ambassaden i Stockholm har således valt att följa uppmaningen.

Israel har rapporterats hålla närmare 30 ambassader stängda av rädsla för hämndattacker efter attacken mot Irans konsultat i Syrien som Israel pekas ut som ansvarig för. Ambassaderna håller stängt under den så kallade Qudsdagen, då Iran sprider regimens motstånd mot Israel.

I början av februari i år hittades ett farligt föremål utanför Israels ambassad i Stockholm. Säkerhetspolisen har utrett händelsen som ett terrordåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.