Sounia Sarik hoppas på att få jobba kvar.

”Jag vill ha ett kvinnohus i Rinkeby”

Uppdaterad
Publicerad

I ett år har en grupp kvinnor i Rinkeby varit del av Yallaprojektet – en ny modell i Stockholm för att integrera kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Tillsammans driver de en cateringverksamhet och nu är det dags för nästa steg – ett café riktat till kvinnor.

Sounia Sarik är en av kvinnorna i Rinkeby som under det senaste året varit del av Yalla Rinkebys cateringverksamhet. Hon kom till Sverige från Aleppo i Syrien för fyra år sedan och Yallaprojektet har varit ett första steg in på den svenska arbetsmarknaden efter år av språkstudier och praktik. Nu vill hon jobba.

– Det har varit svårt att hitta jobb så jag är glad över att jobba här, säger hon.

Varje torsdag har Yalla Rinkeby redan nu öppnat upp lokalerna på Rinkebystråket för fikasugna kvinnor. Foto: Moa Ferm/SVT

Vill skapa mötesplats för kvinnor

Förutom cateringverksamheten öppnar Yalla i sommar sitt första café i Rinkeby. De vill bli en självklar mötesplats i det offentliga för kvinnor i området, där cafémiljöerna är mansdominerade.

– Ett kvinnohus här, det vill jag ha, säger Lissy Labus, som anställts för att utveckla och driva verksamheten vidare.

Sounia Sarik hoppas på att få jobba kvar.

– Det är roligt här i köket, alla kvinnor är snälla. Vi jobbar bra tillsammans och skrattar hela tiden, säger hon.

Dags för nästa steg

Lissy Labus har anställts som kökschef och för att utveckla verksamheten. Foto: Moa Ferm/SVT

Yalla Rinkeby har finansierats av Tillväxtverket och bidrag från näringslivet. Med hjälp av pengarna har man kunnat bedriva cateringverksamheten och ha personal. Den sista februari tar projektpengarna slut men verksamheten fortsätter.

– Vi kommer anställa några kvinnor på heltid som är med och driver verksamheten. Några kvinnor kan få nystartsjobb och vissa kommer behöva lite mer praktik, säger Lissy Labus.

Yallaprojektet

Till Stockholm kom Yallaprojektet våren 2017 och då startades förutom Yalla Rinkeby en grupp för kvinnor i Vårby gård.

Inspirerade av kvinnokooperativet Yallatrappan som varit framgångsrikt i Malmö är målet med Yallaprojektet att få kvinnor som står långt från arbetsmarknaden i jobb och närmare ekonomisk självständighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.