En man och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oenigheter kring försörjningskrav för bostadssökande i kommunen gör att Järfällas styre faller – Vänsterpartiet drar sig ur samarbetet med Centerpartiet och Socialdemokraterna. Hör Therese Johansson (V) och Aphram Melki(C) om splittringen. Foto: SVT

Järfällas styre spricker – Vänsterpartiet drar sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Järfälla lämnar samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet, vilket Mitti var först med att berätta. V och C är oeniga om man ska ha rätt till en bostad i kommunen, även om en person saknar inkomst.

Bakgrunden är att Vänsterpartiet vill att försörjningsstöd ska räknas som en inkomst när man söker lägenhet i kommunen. Detta motsätter sig Centerpartiet.

– Vi ser inte hur vi kan samarbeta vidare. För oss är detta rättevisefråga. Alla människor har rätt till en bostad, säger Therese Johansson (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla.

En ytterligare aspekt av konflikten handlar om ett ordval. Enligt Therese Johansson (V) reagerade hon och hennes kollegor på att Centerpartiet sagt nej till förslaget med anledning att personer som söker bostad utan inkomst belastar kommunen. Detta är något som Aphram Melki, gruppledare för Centerpartiet i Järfälla, motsätter sig.

– Vi har inte sagt att en person utan inkomst är belastning. Men däremot att det belastar för kommunens ekonomi, säger han.

Socialdemokraterna är inne på Vänsterpartiets linje, men de vill dock fortsätta styret med Centerpartiet. Aphram Melki (C) menar att förslaget skulle kosta kommunen för mycket pengar.

– Vi är en kommun som befinner oss i en jättesvår ekonomisk situation. Det här är inte rätt väg att gå, säger han.

Starta videon för att höra mer av Therese Johansson (V) och Aphram Melki (C)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.