När SVT Nyheter Stockholm söker tjänstemän på länsstyrelsen i Stockholm för att få svar på kontrollen av rösträkningen, så är det ingen tjänsteman som öppet vill prata med oss om de frågor vi har. Man är ombedd att hänvisa till presschefen. När vi undrar över innehållet i några av de interna mejlen, möts vi av tystnad från både anställda och chefer.
Men chefer ska inte skapa tystnadskultur kring myndighetsverksamhet, säger Veera Littmarck, förbundsjurist på fackförbundet ST som organiserar anställda inom staten.
– Om en myndighet lämnar instruktion till tjänstemän att de ska hänvisa alla frågor till en presschef så tänker jag att det är otillåtet. Var och en har rätt att lämna uppgifter till media så länge det inte handlar om väldigt kvalificerad sekretess. Råd som inskränker den rättigheten är otillåten. Och det finns det en omfattande JO-praxis kring. I de fall där myndigheter ger långtgående råd kring hur man ska förhålla sig till media, så får de ju kritik, säger hon.
”En ytterst viktig princip”
Meddelarfriheten är en grundlagsskyddad rättighet som offentliganställda har. Den innebär inte en direkt skyldighet för en enskild tjänsteman att svara på exakt den frågan som allmänhet eller en journalist ställer, men myndigheten har en serviceskyldighet att svara på frågor.
– Och rättigheten till insyn ska inte inskränkas på något sätt, säger Veera Littmarck. Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten anses vara en ytterst viktig princip inom de offentliga förvaltningarna.
Hur vanligt är det med så kallad tystnadskultur på myndigheter?
– Fackförbundet ST mäter detta och senaste mätningen var 2016. Då uppgav en alltför stor del, 32 procent, att de inte upplever att de kan framför kritiska uppfattningar kring verksamheten till media. 6 procent svarade att vet ej. 33 procent anser att det blivit ”lägre i tak”.
Hur ser lagen på att anställda berättar om innehåll i exempelvis interna mejl?
– Även om myndigheten inte lämnar ut handlingen, så kan ju tjänstemannen lämna ut uppgifter ur handlingarna. De får lämna uppgifter även om det som är hemligt. Det finns undantag kring vissa typer av kvalificerad sekretess.
Veera Littmarck menar att alla myndigheter bör arbeta med att motverka att tystnadskulturer uppstår på arbetsplatsen.
– Jag tror det är ett jätteviktigt arbete att myndigheter jobbar med att upprätta hålla den öppenhet vi strävar efter i offentlig förvaltning. Att försöka motverka att bli granskad har man inget att vinna på.