Rösträknare i valet: Lätt att fuska för de som vill

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens rösträknare fick ta med sig väskor och jackor till borden där valsedlarna hanterades. Något som rösträknare Kenneth Karmaeus reagerar starkt på eftersom det möjliggör valfusk. I ett brev till landshövding Sven-Erik Österberg pekar han ut nya brister hos länsstyrelsen i Stockholm.

SVT Nyheter Stockholm har i flera publiceringar visat på brister i rösträkningen hos länsstyrelsen i Stockholm när omkring 200 personer, internt och externt, kallades in för att räkna valsedlar i länsstyrelsens lokaler i Sundbyberg.

Kenneth Karmaeus rekryterades externt som rösträknare, men ordningen och säkerheten kring valsedlarna var inte som han väntat sig.

Fel i rösträkning

– Förvånansvärt, jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att man hanterade en så viktig fråga på det sättet, säger han.

Privata väskor vid räkneborden

Han reagerar bland annat på att rösträknarna fick ta med sig kläder och privata väskor in till räkneborden vilket gör det möjligt att byta ut valsedlar.

– Du kan ta med dig valsedlar, som du inte ska ha med dig, och du kan stoppa ned valsedlar i ryggsäcken. Valsedlar som skulle ha räknats till ett parti. Det är alltså inte omöjligt att byta ut valsedlarna. Du kan liksom kamouflera vad du håller på med om du är ute i illvilliga ärenden, säger Kenneth Karmeus.

Kenneth Karmaeus kritik mot länsstyrelsen bekräftas av bilder som SVT tog under pågående rösträkning, där man ser väskor och stora jackor som hänger och ligger vid borden. Var och en som räknade valsedlar fick också själva välja vem och vid vilket bord de ville sitta och jobba.

Okryssade valsedlar kan bytas ut mot kryssade

Det är också möjligt att ta med sig en egen penna och kryssa i valsedlar utan kryss.

– När det väl är gjort, och inget sett det, går det inte att upptäcka, säger Kenneth Karmeus.

Personkryss räknas inte i den första rösträkningen i kommunernas vallokaler, det finns därför inte någon tidigare siffra för länsstyrelsens räkneledare att stämma av sin egen räkning emot.

Bristande information om hur räkningen skulle utföras

Inför uppdraget fick Kenneth Karmaeus, som aldrig tidigare jobbat med rösträkning, fyra timmars utbildning. Han upplevde att det var kaosartat kring själva räkningen, med köbildningar och brist på instruktioner hur man skulle räkna. På frågan om hur de skulle rösträkna på rätt sätt fick Kenneth Karmaeus svaret: ”Vi har ingen fastställd arbetsmetod”.

– Så det fick man, jag vet inte... utveckla själv. De som skulle handleda oss var också oförberedda och visste inte sin plats och sin roll i det hela, konstaterar Kenneth Karmaeus.

Kritiskt brev till landshövdingen

I ett brev till landshövding Sven-Erik Österberg pekar Kenneth Karmaeus på bristerna i säkerheten. Hans syfte med brevet är att få länsstyrelsen att reagera och säkerställa inför nästa val att det inte är möjligt att fuska utan upptäckt.

SVT Nyheter Stockholm har bett om en intervju med landshövding Sven-Erik Österberg för att bemöta kritiken mot rösträkningen. Han avböjer via presschef Jonas Johansson som i mejl skriver att det funnits väktare i rösträkningslokalerna.

Länsstyrelsen har även tidigare avböjt att ställa upp på en planerad intervju om hanteringen av olika fel i rösträkningen.

Inget svar från landshövdingen

Kenneth Karmaeus har ännu inte fått något svar från landshövdingen, men hoppas att de brister han själv upplevt som rösträknare tas på allvar av myndigheten.

– Jag ser att det här är en fara. Den dagen som svenska folket tappar förtroendet för valprocessen, då är det riktigt illa. Det här är väl en grund i demokrati, att man tror och litar på den här processen: en person, en röst. Och att det behandlas på ett korrekt sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fel i rösträkning

Mer i ämnet