I SVT Nyheter Stockholms granskning av länsstyrelsens rösträkning i Stockholm har vi rapporterat att det har skett ett flertal fel i myndighetens rösträkning. Nu kan vi berätta att valsedlar som borde ha giltigförklarats, legat kvar som ogiltiga röster.
Just öppenhet är själva fundamentet för kontroll av det svenska röstsystemet och det finns inte någon myndighetsinstans som utreder misstänkt fusk eller fel i räkning. David Holm är jurist på Valmyndigheten:
– Vi på Valmyndigheten har inte något tillsynsansvar över länsstyrelsens arbete. All röstmottagning och rösträkning som genomförs därefter, det är offentligt. Och det är det som hela systemet bygger på, transparensen, säger han.
Granskning av ogiltiga röster
I en intervju 23 september, när rösträkningen ännu pågick, berättade länsstyrelsens enhetschef Åsa Ryding för SVT Nyheter Stockholm att kontrollanter gjort en extra granskning av kassar med ogiltiga röster.
– De ogiltiga sedlar som vi gick igenom igen handlade om en misstanke om att de sedlarna inte var bedömda, att man helt enkelt inte hade gått igenom dem. När vi uppmärksammade det så gjorde vi en särskild granskning av detta, och konstaterade att vid några ställen så var det så: Det var inte genomgånget. Och då ändrade vi det, det är säkerställt.
Men SVT har tagit reda på att kontrollanter funnit indikationer på felräkningar i fler distrikt än de som enhetschef Åsa Ryding berättar att man rättat. Och att kontrollanter påtalat sina misstankar till ansvariga chefer. Ändå kontrollerades och rättades inte allt innan valresultaten fastställdes.
Dokumentation om ogiltiga röster lämnas inte ut
SVT har begärt en skriftlig sammanställning av länsstyrelsen över kontrollanternas arbete och vad som faktiskt är rättat av det man misstänkt vara fel.
I diariet över mejl som skickats internt mellan tjänstemän och chefer finns mejl som heter just ”Lägesbild samt sammanställning av ogiltiga röster-övrigt” och ”Valet 2018 ogiltiga röster”.
Länsstyrelsen avslår vår begäran att få ta del av mejlen som handlar om valet. Man hänvisar till att de är interna.
Tjänstemän svarar inte på frågor
SVT har kontaktat flera tjänstemän på länsstyrelsen i Stockholm för att ställa frågor om hur myndigheten egentligen rättat felen i rösträkningen som man upptäckt. Men de tjänstemän vi söker vill inte prata öppet med oss om det. Det har uppstått en tystnadskultur kring rösträkningen. Tjänstemännen säger att de är ombedda att hänvisa till presschefen.
Men inte heller länsstyrelsens presschef Jonas Johansson har den gångna veckan svarat på samtal när vi sökt honom.
Via mejl har SVT bett om en ny intervju för att få mer fakta kring fel man känt till och vad som rättats. Ansvarig enhetschef Åsa Ryding vill inte träffas igen för en planerad intervju. Efter två dagar får vi istället en skrivelse på mejl där man anger att man rättat valresultat ”i möjligaste mån” där man kunnat se att det haft betydelse för valresultatet.