Restaurangen på Arlanda har sedan tidigare en historia med kackerlackor i lokalerna. Första gången det hittades kackerlackor var sommaren 2012. Då påtalade Sigtunas miljö- och hälsoskyddskontor att effektiv rengöring är av stor betydelse för att skadedjuren inte ska öka i omfattning.
Sedan dess har miljöinspektörer gjort många återbesök i restaurangen, och vid flera av dem, men inte alla, har man påträffat kackerlackor.
I januari i år gjorde kommunen ett oanmält besök och då hittades levande kackerlackor i fällor i diskutrymmet och fria på golvet under kylbänken i köket. Man hittade också många döda kackerlackor som låg på hyllplan blandat med redskap. Vid inspektionen konstaterades också att verksamhetens anläggning var bristfälligt rengjord.
Kackerlackor kröp på golvet
Vid ett inspektionsbesök en vecka senare var problemen åtgärdade, men i början av mars konstaterades återigen att restaurangen på flera punkter inte följde lagstiftningen, bland annat handlade det om bristande rengöring och man hittade även sju till åtta kackerlackor krypande på golvet.
Enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden i Sigtuna hanteras livsmedlen på restaurangen inte på ett säkert sätt, och det finns därför stor hälsorisk för konsumenterna. Restaurangen får därför ett föreläggande att ”upprätta effektiva förfaranden för att bekämpa skadedjur”.