– Vi har överkapacitet skulle jag säga. Vi kan ta emot svenska patienter och samtidigt hjälpa utlandet, framför allt när vi börjar se en andra våg i Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike, säger Lars Falk, verksamhetschef för Ecmo-centrum vid Karolinska, till Sveriges Radio Ekot, som var först med att rapportera om nyheten.
En ny pandemisal är precis färdigbyggd på Karolinska och förutom ecmo-maskiner, en slags konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen, har man tillgång till jetflygplan för att frakta svårt sjuka.
Bara fokuserat på Sverige
I normala fall hjälper Karolinskas ecmo-avdelning andra länder med patienter. Men under pandemin har man bara fokuserat på patienter i Sverige. Tills nu, då covidpatienter i Europa kan hämtas för vård i Sverige.
– Ecmocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset har den största kapaciteten. Har vi den minsta överkapaciteten där så hjälps vi åt över hela världen men framför allt i Europa, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, som på söndagen gästade SVT:s Helgstudion.
Hör Björn Eriksson berätta mer om ecmo-vården i videon längst upp.