På Ecmo-centrum, vid Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna, utförs den mest avancerade intensivvården på svårt sjuka covidpatienter. Via slangar kopplade till Ecmo-maskiner syresätts blodet utanför kroppen på patienter med infektioner i lungorna och hjärtsvikt.
– Det vi gör är ju framförallt att avlasta kroppen så den ska ha en chans att läka själv, säger Lars Falk som är verksamhetschef på Ecmo-centrum.
Men det gäller att vara i fysiskt god form för att klara den krävande Ecmo-vården. Tunga mediciner pumpas genom kroppen för att hindra blodet från att koagulera, vilket ökar risken för blödningar och infarkter. Det gör att Ecmo-vård inte lämpar sig för alla patienter. På Karolinska har de flesta varit män med en snittålder på47 år.
En tredjedel av patienterna har skrivits ut från Ecmo
Totalt har 21 personer med covid-19 vårdats sedan slutet av februari/mars. Även om överlevnadsprognosen är lägre än på den vanliga intensivvården har sju patienter kunnat lämna avdelningen.
– Inom intensivvården överlever cirka 75 procent och inom Ecmo-vården är det runt 55 procent. Kroppen måste vara mycket stark för att klara av infektionen. Det finns ju inte något botemedel till covid-19, säger Lars Falk.
ECMO: Ecmo, extracorporal membran oxygenering
• Syrefattigt blod leds från hjärtats högra förmak till Ecmo-maskinen
• Blodet går genom en pump till en konstgjord lunga kallad oxygenerator
• Via ett membran tillsätts syre i blodet och koldioxid filtreras bort
• Det syrerika blodet leds sedan tillbaka in i blodomloppet via ljumsken