Forskarna Allison McMahan, doktorand och psykolog, Christoffer Rahm, chefsöverläkare och forskargruppsledare samt Johanna Lätth, doktorand och specialistpsykolog tittar på en skärm med chatt från darknet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur forskarna letat efter personer med pedofil störning på darknet. Foto: Ebba Nilsonne/Helena Yohannes Magnusson/SVT

Här fångas pedofiler upp på nätet – får behandling direkt

Uppdaterad
Publicerad

Allt mer barnpornografiskt material sprids online. Nu presenterar Karolinska Institutet sin studie på internetbaserad KBT-behandling på darknet, där man lyckats minska deltagarnas exploatering och tankar på sexuella övergrepp mot barn.

– Det är ett växande samhällsproblem och samhället behöver svara upp mot det, säger Christoffer Rahm, chefsöverläkare och forskargruppsledare.

Enligt en amerikansk studie spreds 85 miljoner filer på barnövergrepp under 2021 – en ökning med 30 procent från 2020. Men Christoffer Rahm berättar att det kan ta årtionden innan personer med sexuellt intresse för barn, eller pedofil störning, begår brott eller upptäcks av samhället på annat vis.

– Det kan handla om liv och död i många fall, så vi ville verkligen testa behandlingen innan den rekommenderas på bred front, säger han.

Men att nå ut till gruppen är komplext och många är för skamfyllda för att själva söka vård. Därför beslöt man sig för att rekrytera i förövarforum online – i detta fall på den krypterade delen av internet, mer känd som darknet.

Erbjöds KBT-behandling

Behandlingen gavs på engelska och personer från hela världen kunde delta anonymt. Majoriteten av personerna i studien var ostraffade och ungefär hälften mellan 18 och 30 år gamla.

Hälften av deltagarna genomgick en placebo-behandling medan den andra gruppen gick den aktiva KBT-behandlingen.

I videon: Se hur forskarna gick till väga och hör om resultatet.

Studien har väckt ett internationellt intresse och Karolinska Institutet har redan påbörjat den uppföljande studien, med uppdaterad behandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.