Foto: Stockholms stad

Klartecken för Järva begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har nu godkänt detaljplanen för den omtvistade begravningsplatsen i Järva.

På torsdagskvällen beslutade stadsbyggnadsnämnden att godkänna detaljplanen för en ny begravningsplats på Järvafältet. Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) var det en enig nämnd som samlade sig bakom beslutet.

– Det är klart att det är skönt att kunna dra den här typen av långa, svåra frågor i mål, säger Roger Mogert.

Järva begravningsplats innebär tusentals gravplatser som ska möta framtidens behov av kistgravar. Detaljplanen behöver klubbas igenom av kommunfullmäktige innan staden kan gå vidare med projektet. Om allt går enligt planerna kan bygget påbörjas redan under nästa år.

– Det är upp till kyrkogårdsförvaltningen att söka bygglov. Det kan ligga något år framåt beroende på om det överklagas eller ej, säger Roger Mogert.

Discgolfare protesterar

Frågan om en begravningsplats på Järvafältet har diskuterats i över tio år. På den aktuella platsen runt Granholmstoppen ligger i dag Järva discgolfpark, och planerna har väckt protester både bland discgolfare och Järvabor som vill bevara grönområdet där.

Lokala namnlistor har samlat omkring 2.000 underskrifter mot förslaget och ett upprop på Järva discgolfparks webbplats har över 7.000 namn. Motståndarna har föreslagit flera andra närliggande platser för begravningsplatsen.

Mats Löf, vd och grundare av Järva discgolfpark, säger på torsdagskvällen att han kommer överklaga. Han menar att grundvatten gör att kullen rör på sig, vilket skulle göra det komplicerat att bygga där.

– Vi kommer att fortsätta strida och vi kommer självklart att överklaga. Förslaget är orealistiskt, bygget blir dyrt och de kommer att stöta på problem, säger Mats Löf.

Roger Mogert menar att Granholmstoppen är den minst problematiska platsen i området och att man noga undersökt alternativ under den utdragna process som varit.

– Jag har förståelse för att de som behöver flytta på sig och behöver hitta en ny plats inte tycker att det är roligt. Men det är en central samhällsnytta. Vi behöver en ny begravningsplats.

9.000 nya kistgravar

Stockholm växer och behovet av gravplatser ökar. Norr om Stockholm råder brist på gravmark. Nu möjliggörs en begravningsplats med utrymme för totalt cirka 20.000 gravar varav cirka 9.000 kistgravar, minneslundar, en servicebyggnad och två ceremonibyggnader.

Begravningsplatsen ska byggas i etapper i så kallade “begravningsöar” inom ett relativt orört landskap, enligt Stockholms stad. Tanken är att discgolfparken ska kunna finnas kvar i minst fem år, men det tror inte kritikerna på.

Staden äger marken och det blir kyrkogårdsförvaltningen inom Stockholms stad som kommer att ansvara för anläggning och drift av den nya begravningsplatsen.

Religiöst obunden

De nya begravningsplatsen blir religiöst obunden, för avlidna från alla trossamfund.

Så här beskrivs den nya begravningsplatsen av Stockholms stad:

”På Järva begravningsplats kan en integration mellan forntid, nutid och framtid uppnås. Här är ett område med gravar från vikingatid och medeltid som tillsammans med nya gravskick skapar integration i tid och rum, mellan gammalt och nytt samt mellan olika kulturyttringar och traditioner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.