Foto: SVT

Knarkhandeln har flyttat in till Rinkeby centrum

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kamerorna sattes upp på Rinkeby torg i maj 2017 har drogförsäljningen flyttat in till centrumets galleria. Handlarna känner sig maktlösa och när en handlare försökte säga ifrån misshandlades han. Nu uppmanar polisen Rinkebyborna att larma anonymt.

Övervakningskameror på Rinkeby torg har stört den öppna droghandeln där, men nu tvingas handlarna inne i centrumet handskas med narkotikahandeln. För det är hit langarna har flytt övervakningskamerorna.

– De kommer och går, beter sig som de vill och tar vad de vill i butikerna. Ingen vågar göra något. En ägare sa ifrån då han inte ville att de skulle sälja knark i hans butik, men det slutade med en misshandel istället, säger en anonym källa som inte vågar ställa upp öppet på en intervju.

En ”knarksluss”

Vid en av ingångarna till gallerian finns det två branddörrar. Langarna stänger till ena dörren så att de fritt kan bedriva knarkhandel. För där finns inga kameror, likaså vid toaletterna.

– Här gömmer man knark och ibland har vi hittat knarkpåsar eller tabletter, men vi vågar inte röra det där. I undertaken finns också gömmor. Vi har inte haft de här problemen tidigare, men sedan kamerorna på torget kom upp så har vi fått handskas med detta, säger Igor Borg, förvaltare på Fastpartner som äger gallerian.

Samtidigt som försäljningen pågår kan langarna sitta inne på cafét i gallerian och övervaka det hela, helt öppet utan hänsyn till varken barn, kvinnor, gamla eller butiksägare. Och den öppna knarklagningen drabbar handlarna.

– Folk vågar inte gå och handla helt enkelt, det är obehagligt att träffa på langare och det det har försämrat omsättningen för handlarna, säger Igor Borg.

Varför sätter ni inte upp kameror?

– Det måste man ansöka hos länsstyrelsen, vi har tidigare gjort det men nu ska vi ansöka igen.

Ingen vågar anmäla

Trots att vissa butiker har egna övervakningskameror i gallerian så vågar få lämna över videoklipp eller polisanmäla. När handlare motsatt sig langarna har det slutat med hot och misshandel.

– Vi hade en handlare som sa ifrån för ett par månader sen. Han fick stå emot några snytningarna och det var ingen som sa något, alla tittade ner i golvet, säger Igor Borg.

Att knarkhandeln har flyttat in i gallerian är ingen nyhet för polisen. Områdespolisen Martin Marmgren uppmanar handlare och Rinkebybor att larma polisen, och poängterar att det går att larma anonymt.

– Rinkeby är ett av våra allra mest prioriterade områden. Vi kommer att ha hög närvaro här. Ju mer vi kan samverka kring detta, ju bättre information vi kan få in om när det hanteras eller var det hanteras, desto lättare är det för oss att rikta våra resurser så att de gör så stor nytta som möjligt och ökar tryggheten, säger Martin Marmgren.

På frågan hur Fastpartner ska öka tryggheten för handlarna, svarar Igor Borg:

Jag tror att det handlar om att vi gemensamt måste ta större civilkurage. Att prata med handlare och människor runtomkring så att de också kan hjälpa till med att säga ifrån. Och det är nu man måste säga ifrån, säger Igor Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.