Michaela Fletcher (M) menar kort och gott att LSS-hanteringen i Österåker fungerar bra och är rättssäker.
– De följer de lagar, regler och praxis som finns, säger hon.
Genom att gå igenom kommunens egen inrapporterade statistik har vi i vår granskning avslöjat att andelen personer med LSS-insatser i Österåker minskat med 18,4 procent mellan 2015 och 2022.
Michaela Fletcher (M) menar att Österåker inte sticker ut och att anledningen till minskningen bland annat kan vara att vårdhemmet Åkersbergahemmet stängde 1994.
– Då stängdes det och så övergick det i kommunens verksamhet. Redan då var människorna som fanns där och placerades på olika LSS-boenden gamla och det har gått 30 år sedan dess. Det kan finnas den förklaringen, säger hon.
Ansvarig politiker avböjer intervju
Vi vill också ha svar på varför Michaela Fletcher (M) tar intervjun och inte vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Kjellman (L).
– Eftersom jag är ytterst ansvarig och den bild som har förmedlats kanske inte är med sanningen överensstämmande känner jag att jag vill ta ett ansvar.
Vad är det du tänker har blivit fel?
– Tesen som förs fram mer eller mindre tydligt är att vi har lägst kommunalskatt och att det skulle vara anledningen till att någon eller några får avslag.
I vår rapportering är det dock enbart oppositionen i kommunen som menat att det finns ett samband mellan Österåkers kommunalskatt och uteblivna LSS-insatser.
Se intervjun med Michaela Fletcher i videon ovan.