Lokförarnas strejk startar på måndag klockan 03 och planeras pågå i tre dagar. Arkivbild från tidigare köbildning vid centralstationen i Stockholm. Foto: TT

Konflikten mellan lokförarna och MTR eskalerar – hotar med vild strejk

Uppdaterad
Publicerad

På måndag klockan 03 planerar lokförarna att gå ut i strejk i tre dagar. De menar att avvecklingen av tågvärdarna innebär problem med säkerheten, då lokförarna lämnas att arbeta ensamma på tågen.

I ett blogginlägg och på Facebook uppmanar nu lokförarna till ”vild strejk på pendeln” med start på måndag klockan 03 och att det ”enda sättet att få full förarbemanning är att få full tågvärdsbemanning”.

Sedan i mars har hälften av alla pendeltåg rullat utan tågvärdar. Det har resulterat i sjukskrivningar som lett till flera inställda avgångar och personalbrist, som SVT tidigare rapporterat om

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Fackförbundet: ”Gör det knappast lättare att förhandla”

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, tar avstånd från planerna på en vild strejk.

”Vi sitter just nu i förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för våra medlemmar inom spårtrafikbranschen som även innefattar våra medlemmar i kollektivtrafiken i Stockholm. I förhandlingarna driver vi viktiga frågor för att förbättra villkoren och arbetsmiljön för våra medlemmar. Att i det läget organisera olovliga och vilda strejker gör det knappast lättare att förhandla.”, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson i en kommentar.

Hoppas kunna köra på måndag

MTR gör just nu allt de kan för att övertala tillräckligt många lokförare att inte delta i strejken så att de kan köra pendeltågen på måndag.

– Vi för en dialog med våra medarbetare för att informera dem om vad som gäller och hoppas att tillräckligt många är med oss så att vi kan köra pendeltågen som vanligt. Det är svårt att säga hur omfattande strejken blir ännu, säger Niklas Ekström, kommunikationschef på MTR.

Enligt honom är frågan om tågvärdarnas vara eller icke vara inte upp till MTR att bestämma.

– Det här är ett beslut som är taget av trafiknämnden i regionen och vårt uppdrag är att se till att omställningen sker så tryggt och säkert som möjligt.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör lokförarna Mathias Sköld och Kajsa Sköldstedt ge en förklaring till varför många inte är i tjänst. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet