Finsk krigsveteran om invasionen: ”Många kommer dö och ännu fler bli invalidiserade”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen högtidlighölls vinterkrigets slut, vid en ceremoni i Finlandsparken i Värtahamnen i Stockholm. Närvarande var den siste nu levande finländske krigsveteranen Kurt Antskog som bara var 18 år när han kallades in i kriget mot Sovjetunionen.

– Jag vet ju vad den här invasionen innebär för ukrainarna. Många kommer att dö i Ukraina och många personer kommer att vara svårt skadade och invalidiserade, säger krigsveteranen Kurt Antskog som hunnit fylla 98 år.

Kurt Antskog har följt den ryska invasionen i Ukraina och jämför med sina egna helt klara och färgstarka minnen från när han kallades in 1941 i kriget.

–Vi låg ute i tolv dygn utan tält och stred mot ryssarna. Jag fick en granatskärva i höger axel och fick åka in till sjukhus. Det räddade mitt liv.

Foto: SVT

Stred fram till krigsslutet 1944

Finland hade attackeras av Sovjetunionen ett par månader in i andra världskriget och Kurt Antskog kom in i den fas som brukar kallas fortsättningskriget. Det fick ett blodigt slut i juni 1944, och Kurt Antskog var med vid striderna. Än idag kan han vakna av mardrömmar då han kastats tillbaka till den tiden.

Den finska krigstiden

Finska vinterkriget

  • Sovjetunionen anföll Finland 1939, och räknade med att ha tagit kontrollen över landet inom några veckor.
  • Men lilla Finland försvarade sig tappert och skickligt, och var bättre förberett för vinterkrig.
  • Till slut fick sovjetarmén ändå övertaget. I freden 1940 tvingades Finland lämna över ett stort område till Sovjetunionen.

Fortsättningskriget

  • När Tyskland 1941 anföll Sovjetunionen gick Finland med i kriget på Tysklands sida för att ta tillbaka de förlorade områdena.
  • Även denna gång var Finland först framgångsrikt, men till slut tvingades landet sluta fred på ungefär samma villkor som efter vinterkriget.
  • ”Det var hårt, men Finland hade räddat sin självständighet och sitt demokratiska samhällssystem”, skriver NE.se.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.