Det finns laddplatser utspridda på besökparkeringar över hela Stockholm. Men för många med elbil är det också viktigt att kunna ladda på natten, säger Christian Rockberger som är vd för Stockholm parkering.
– Om du hyr en parkering av oss, så försöker vi ordna att din nuvarande plats utrustas med en stolpe eller så kan du få en annan plats där det är lättare att ladda med el, säger han.
Tekniskt billigare med laddstolpar
Efterfrågan på laddplatser har under de senaste åren ökat kraftigt. En faktor som gör det lättare att möta efterfrågan är att det blivit billigare att installera laddstolpar.
– Man behöver inte bygga om ställverk utan kan numera styra med smart teknik där det behövs, säger Christian Rockberger.
Skilda åsikter kring elbilar
Bland stockholmarna går åsikterna isär kring elbilar. Anette Vadsmo har för tillfället inga planer på att köpa någon elbil.
– Jag tänker framför allt på att det tar tid att ladda en elbil. Dessutom åker jag mest kommunalt och använder inte bil så ofta, säger Anette Vadsmo.
Tomas Tillström har en mer positiv syn på elbilar.
– De vore en bra grej att skaffa och jag funderar just nu på att byta till en, men jag tycker inköpspriset är lite för högt, säger han.
Benny Scherdin tror inte att elbilar är framtidens melodi.
– Jag tor mer på vätgas och bränsleceller, säger han.
Elbilar och laddplatser kommer fortsätta öka
I Stockholm har antalet laddstolpar gått från 10 till över 1000 på bara några år och efterfrågan efter laddplatserna fortsätter att växa.
– Det kommer att bli minst 200 nya laddstolpar. Jag tror att både elbilar och laddplatser kommer att fortsätta öka de kommande åren, säger Christian Rockberger.