Delad bild. Till vänster syns en visualisering av Stockholm Exergis nya koldioxidanläggning. Till höger syns en kartbild med riskområde vid en evntuell läcka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koldioxid i koncentrerad form ska släppas ut i vattnet mot Lidingö vid en eventuell olycka. Hör vad Stockolm Exergi och Lidingö stad tycker om det i klippet. Foto: Urban Design/SVT Grafik

Lagrad koldioxid kan läcka ut – M-toppen på Lidingö: ”Väldigt oroade”

Publicerad

Stockholm Exergi ska bygga åtta lagringstankar för koldioxid i Värtahamnen. Om gasen läcker ut blir den livsfarlig i den höga koncentrationen. Därför ska ljud- och ljuslarm varna vid en olycka och gasen släppas ut över vattnet mot Lidingö.

– Vi är väldigt oroade. Studierna som är gjorda är otillräckliga för att bedöma faran, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidingö stad.

Stockholm Exergi ska om tre år börja fånga in 800 000 ton koldioxid per år. Koldioxiden ska göras om till flytande form och förvaras i berggrunden i Nordsjön.

Uppdraget är en del i regeringens strategi att satsa 36 miljarder på koldioxidlagring. Stockholm Exergi gick vinnande ur den första auktionen och får 20 miljarder av Energimyndigheten.

Jakten på koldioxidlagringen

Men innan koldioxiden fraktas med fartyg till Norge ska den förvaras i åtta ståltankar i Värtahamnen.

Ljud- och ljuslarm ska varna

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Länsstyrelsen och en rad andra myndigheter har prövat underlaget som rör säkerheten för anläggningen. Ett av kraven är ett ljud- och ljuslarm om en olycka sker. Det kommer också byggas en mur mot Stockholmssidan.

– Det klart att det är bra att det varnar när det blir en olycka. Men det visar ju återigen att det är en väldigt farlig verksamhet, säger Daniel Källenfors (M).

Protester i Tyskland stoppade Vattenfall

Liknande oro har tidigare stoppat planerna på koldioxidlagring. Vattenfall misslyckades med att fånga in och lagra koldioxidlagring i Tyskland för 20 år sedan, efter stora protester från lokalbefolkningen.

Vattenfall misslyckades ju efter stora protester mot lagringsplatsen. Är det här en oro ni har, om säkerheten börjar ifrågasättas?

– Det är två helt olika fall. I Tyskland skulle man lagra all koldioxid under mark, då handlade det om miljontals ton. Här är det en mellanlagring innan det skeppas på båt till Norge där det slutlagras, säger Fabian Levihn, chef för forskning och utveckling på Stockholm Exergi och docent på KTH.

I Stockholm Exergis tankar ryms totalt 16 000 ton koncentrerad koldioxid innan den skeppas vidare till Norge.

Riskanalyser har godkänts

Riskanalyser visar att koncentrationen av koldioxid, vid ett utsläpp från Stockholm Exergis anläggning, kommer att vara ofarlig när den når Lidingö på andra sidan sundet. Koldioxid är tyngre än syre och kommer inte kunna leta sig uppåt mark när den väl nått havet. Stockholm Exergi manar till lugn.

– Lidingöborna behöver absolut inte vara oroliga. Vi arbetar med MSB och Länsstyrelsen för att minimera alla risker, säger Fabian Levihn.

KOLDIOXID GIFTIG I HÖGA DOSER

Koldioxid är en lukt- och färglös gas som normalt förekommer i luften i en koncentration av 0,04%,

Men vid hög koncentration är gasen förenad med livsfara. Den påverkar människans andnings- och syreupptagningsförmåga och höga koncentrationer kan orsaka förlamning och medvetslöshet och leda till kvävning. Kvävning kan också inträffa utan förvarning.

Vid hög, men inte livshotande, koncentration av koldioxid kan gasen leda till andnöd och huvudvärk.

Källa: Structor Riskbyrå/Dafo

Jakten på koldioxidlagringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på koldioxidlagringen

Mer i ämnet