Överläkaren Kristian Borg har under ett långt arbetsliv aldrig stött på den typ av patienter som nu kommer till hans rehabmottagning. Foto: Frida Jareteg/SVT/TT

Överläkaren: Covidsjuka kan tappa förmågan att läsa eller köra bil

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig läsa och köra bil igen kanske inte är vad man räknar med efter att ha varit sjuk i ett virus som covid-19. Men vissa långtidssjuka drabbas just av kognitiva störningar, som i värsta fall kan bli bestående långt efter att man blivit frisk.

Danderyds sjukhus utökar nu vården för covidpatienter som behöver rehabilitering. Från och med nu ska rehabmedicinska avdelningen inte bara vårda patienter som skrivits ut från iva, utan även avlasta länets vårdcentraler för de som varit sjuka hemma och som fått efterföljande – ofta kognitiva – besvär.

Flera nya patienter om dagen

Avdelningen går nu under namnet ”postcovid-mottagningen” och får i dagsläget in ett par nya remisser om dagen. De antagna patienterna får genomgå en neuropsykologisk utredning och börjar därefter med kognitiv träning, som kan vara att få in rutiner, avgränsa intryck eller prata med kurator.

Corona i Stockholm

Hör överläkaren Kristian Borg berätta mer om vilka ”postcovid”-symtom som mottagningen stött på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet