• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT arkiv

Länsstyrelsen – det blir skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera angrepp på tamdjur och att den oskygga vargen närmade sig ett tre år gammalt barn, så har Länsstyrelsen beslutat om att det blir skyddsjakt i ett område i Norrtälje och Vallentuna kommun till och med den 30 september.

– Vi har beslutat om skyddsjakt på varg, det är flera händelser som ligger till grund för beslutet. Jakten har redan börjat i detta nu, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

Under den senaste månaden har tre hundar, flera får, en höna och en katt dödats i vargangrepp i närheten av Norrtälje. Men efter att vargen blivit närgången mot ett treårigt barn så anser länsstyrelsen att den blivit alldeles för oskygg.

Vargarna i Stockholms län

– Vargen var bara sju meter från treåringen och när mamman försökte skrämma iväg den så lämnade den motvilligt platsen, säger Göran Åström.

Hundar markerade för varg

När länsstyrelsens personal kom till platsen med specialtränade hundar kunde man bekräfta att det var en varg.

– Vargen är inte farlig för människor men nu har vargen gått över gränsen och nu måste vi agera. Sammantaget till alla händelser och att den närmar sig människor, så ser vi att det är en allvarlig och obehaglig händelse som ligger till grund för beslutet. Vi ser nu inga andra möjliga lösningar än skyddsjakt, säger Göran Åström.

Vid skyddsjakt är det viktigt att rätt djur avlivas.

– Jakten måste bedrivas genom att vi spårar vargen efter en sådan här närgången händelse. Vi följer efter vargen och avlivar den.

Karta: Här bedrivs skyddsjakten

Vad är skyddsjakt?

Skyddsjakt är jakt som kan tillåtas för att förhindra skador, till exempel för att hindra gäss att äta stora mängder säd på åkrar eller björnar att slå många renkalvar på våren. Det är länsstyrelsen i det aktuella länet som kan ge tillstånd i det enskilda fallet.

Tamdjursägare har också rätt att skydda sina djur på vissa villkor utan att ett särskilt beslut om skyddsjakt krävs. Detta framgår av 28§ i jaktförordningen. Har man använt rätten att skydda sina tamdjur ska detta anmälas till länsstyrelsen.

Enligt jaktförordningen ska tre av fyra förutsättningar vara uppfyllda för att skyddsjakt ska kunna medges:

De fyra skälen är:

  1. Av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet, eller av andra tvingande orsaker som har ett allt överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön.
  2. Av hänsyn till flygsäkerheten.
  3. För att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom.
  4. För att skydda vilda djur eller växter eller bevara livsmiljöer för sådana växter eller djur

Skyddsjakten får inte försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för den aktuella artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde och det får inte finnas någon annan lämplig lösning som löser behovet av skyddsjakt.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet