I våras rapporterade SVT om att polisen i Rinkeby såg en ökad trend av narkotikagömmor på förskolor i Järvaområdet.
För att försöka få bort ungdomarna som hänger på förskolegårdarna inleddes ett pilotprojekt på förskolan Solbacken som ligger på gränsen mellan Kista och Husby. Innan sommaren installerades ett larm med ett högfrekvent ljud som, beroende på hörseln, främst uppfattas av personer i upp till 25-årsåldern.
Trygghetsborgarrådet: ”Billig åtgärd”
Resultaten har varit positiva och systemet ska nu installeras på ytterligare fyra förskolor i Järva, vilket StockholmDirekt var först med att berätta.
Åtgärderna är en del av Stockholms stads trygghetsarbete. Varje larm kostar ungefär 100 000 kronor och avsätts från stadens trygghetsfond som är på totalt ungefär 100 miljoner kronor.
– Med tanke på den effekt larmet haft på den här förskolan är det ju en väldigt billig åtgärd för att kunna skapa så mycket ökad trygghet. Framför allt är det en billig åtgärd i relation till vad det kostar att varje måndagmorgon behöva komma hit och laga förstörda saker, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
Det har tidigare riktats kritik mot den här sortens larm eftersom allmänheten kan störas, hur gör ni för att undvika det?
– Förskolegårdar är ingen miljö där man ska vistas på nätterna så jag tycker inte det argumentet håller.
Finns det inte risk att brottsligheten bara flyttas till andra ställen?
– Det stämmer inte riktigt när vi tittar på forskning men om det nu skulle vara så – ja, då får vi jaga brottslingarna där. Vi kan ju inte låta en stad stagnera och låta platser förfalla med argumentet att det ändå bara kommer flytta till någon annan plats.
I videon högst upp förklarar förskolans rektor hur situationen har förbättras sedan larmet sattes upp.