Länsstyrelsen i Stockholm är en av tillsynsmyndigheterna som ansvarar för vissa kontroller av misstänkt penningtvätt.
– Louis Vuitton har bland annat låtit en kund handla kontant för 235 000 kronor vid 13 tillfällen under kort tid, säger Carina Cutlip som är enhetschef för företags- och säkerhetstillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm.
För att stoppa penningtvätt och finansiering av terrorism har det införts hårdare kontroller av kontantbetalningar. Det handlar om kontanta försäljningar över 5 000 euro, motsvarande 60 000 kronor. Företaget ska bland annat säkra vem kunden är och var pengarna kommer ifrån.
Företaget döms att betala miljonbelopp
I en dom i förvaltningsrätten döms Louis Vuitton till en sanktionsavgift på fem miljoner kronor för brott mot penningtvättslagen. Den högsta sanktionsavgift som ett bolag kan få är en miljon euro – motsvarande elva miljoner kronor.
Sanktionsavgiften tillfaller nu staten då bolaget inte väljer att överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
När SVT ringer bolagets advokat, Sofie Nordmark White på advokatbyrån Maqs, så slänger hon på luren och säger att hon inte vill svara på frågor om sanktionsavgifterna.
REGLER MOT PENNINGTVÄTT
Företag som bedriver handel som omfattar minst 5 000 euro med kontant betalning måste anmäla sig i Bolagsverkets register mot penningtvätt. Företag som inte anmäler sig riskerar indraget tillstånd.
Lagen om penningtvätt har också skärpts. Maxstraffet för exempelvis banker har höjts till tio procent av omsättningen, tidigare låg den på 50 miljoner kronor. Det är Finansinspektionen som håller i det.
Vad gäller de företag som granskas av länsstyrelsen så kan sanktionsavgifter på en miljon euro, drygt elva miljoner kronor delas ut.
Tre länsstyrelser i Sverige har den tillsynen.