Dansbandet Fernandoz spelade under Kulturfestivalen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lugnt på brottsfronten när stockholmarna dansar och springer

Uppdaterad
Publicerad

Det var närmast en rekorddag av festande i Stockholm under lördagens kulturfestivaler och Midnattsloppet. Mycket arbete för ordningspolisen, men däremot en lördag med få allvarliga brott.

Närmast full rulle överallt, får man beskriva helgen i Stockholm. Gratis konserter i stan, dans, streetfood och marknad. Och mitt i det löptävlingen Midnattsloppet på Södermalm.

I förorter festades det också på flera ställen. I Alby Hälsopark höll Summer Blast Festival igång med bland annat artisten Ricky Rich. I Högdalen var det karneval och maskerad på kulturhuset Cyklopen.

Ideella krafter ute och polis efter behov

Förutom festivalernas egna organisatörer på plats fanns förstås ordningsvakter och polis.

– Det har varit många arrangemang och människor i rörelse. Avspärrningar både här och där, och då resurssätter vi efter behov, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Klarar ni det?

– Ja, det klarar vi.

I Botkyrka är kultursatsningar ett sätt att skapa god sammanhållning från kommunens sida.

– Det är ju sista veckan innan skolorna drar igång och det är viktigt att det finns saker för unga att göra. Vi vill att våra invånare ska trivas och jag tror att det har en god effekt på att minska stöket och stärka de sociala sammanhangen, säger Lennart Agén, från Botkyrka kommuns kommunikationsavdelning.

Ännu fler fester nästa helg

Det roliga tar inte heller slut idag.

Botkyrka arrangerar en årlig festival som går av stapeln nästa helg i Hågelbyparken, med ett 40-tal kulturarrangemang.

Då återuppstår också den anrika Rinkebyfestivalen, som inleds med ett tävlingslopp i Järva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.